Olsenbanden er fortsatt helmaks
I år er det 55 år siden den originale, danske Olsenbanden kom ut. Allikevel har konseptet truffet alle generasjoner, selv i dette tiåret.
Den humoristiske gruppen; Egon Olsen, Benny Fransen, Kjell Jensen og Harry "Dynamitt-Harry" Jensen ble introdusert i Norge fra 60- til 90-tallet, etter et konsept fra Danmark.
På tidlig 2000-tallet kom filmserien "Olsenbanden Jr.", og i 2022 kom filmen "Olsenbanden - Siste skrik".
Hovedkarakterene har alltid vært de samme, og populariteten har holdt seg oppe. Studieprogramleder for Film og TV ved Høyskolen Kristiania, Frode Søbstad, tror at det skyldes humoren.
– Filmene har det som vi kaller folkehumor, som er fryktelig vanskelig, men som de klarte, sier Søbstad.
– Det er noe allment ved de, noe folkelig. Det er en enkel humor man kjenner igjen, fortsetter Søbstad.
Noe alle nordmenn har et forhold til
Aksel Støren Aschjem spilte rollen som Egon Olsen i de første Olsenbanden jr. filmene. Den første av filmene, "Olsenbanden jr. går under vann", kom ut for 20 år siden, da Aschjem var 14 år gammel. Like etter la han skuespillerkarrieren på hylla, og jobber i dag som tømrer.
Hva var forholdet ditt til Olsenbanden før du fikk rollen?
– På et sånt nivå at jeg gikk inn i det med kjempe ærefrykt. Olsenbanden så man jo på på lørdagskvelden, forteller Aschjem.
Han forteller at det er vanskelig å se nøyaktig hva som gjør Olsenbanden så populært, men forteller at det er noe som "treffer".
– Alle nordmenn har jo et forhold til det, sier Aschjem.
Anders Baasmo Christiansen spilte Egon Olsen i "Olsenbanden - Siste skrik" som kom i 2022. Han beskriver Egon Olsen som en ikonisk karakter i norsk filmhistorie.
– Dette er jo klassiske filmer jeg - som så mange andre her til lands - har vokst opp med å se, skriver Christiansen i en melding til Journalen.
Gøy å heie på skurkene
Frode Søbstad forteller at en del av populariteten kan skyldes god satire.
– De gjør jo narr av autoriteter, altså politiet, statsforvaltningen, byråkratiet. De har jo noen koko titler, og er så høye på seg selv.
– Så hvis man drar det litt langt, så kan man si at det er bra satire av byråkratiet og selvgode folk. Så vi har jo veldig sympati for bandittene, og ønsker at de skal lykkes.
Thomas Engeset spilte rollen som Kjell i de første Olsenbanden filmene. Han mener Olsenbanden har en sikker gulloppskrift.
– De er jo tre tydelige karakterer, med tre veldig forskjellige personligheter som virkelig ikke passer sammen. Og når man da kombinerer det med organisert kriminalitet, så har man en vinneroppskrift, sier Engeset lattermildt.
– Man heier på noen som er på feil side av loven, men som det er gøy å heie på likevel.