Anbefaler fagstoff som ikke finnes
Samtaleroboten ChatGPT anbefaler fagstoff som ikke eksisterer, og flere studenter har allerede blitt lurt.
Universitet i Agder har fått flere bestillinger på bøker som ikke finnes, takket være samtaleroboten ChatGPT. Masterstudent ved UiA Askil Antonsen ville bruke roboten for å finne relevant fagstoff, men det viste seg at det han fikk anbefalt ikke eksisterte.
– Jeg trodde på det med en gang, jeg. Jeg har en tittel og en forfatter, og roboten gir en oversikt over hva boka skal inneholde. Det er bare ett problem, og det er at boka ikke finnes, sier Antonsen til NRK.
Khrono har snakket med førstebibliotekar på Universitetet i Agder, Erik Yves H. Adalberon, som forteller at de mottok de første bestillingene på bøker som ikke finnes for et par uker siden. Det var etter de hadde fått fem slike bestillinger at de slo alarm.
— Vi sendte ut en e-post til alle fagmiljøene og fakultetene om at dette er en utfordring vi nå må forholde oss til, og at dette er problematisk, forteller Adalberon.
Adalberon forteller at han forstår at det kan være lettere å bruke tjenester som ChatGPT istedenfor å booke time på biblioteket eller bruke bibliotekets egen søketjeneste for faglitteratur.
— Ja, det er jo enklere å bare gå inn på mobilen enn det er å booke time på biblioteket eller å bruke bibliotekets egne søketjenester, sier førstebibliotekaren.
— Problemet er bare at man ikke kan vite om det ChatGPT utgir av informasjon er riktig, legger han til.
Han forteller at studentene har nå blitt informert om at ChatGPT ikke skal brukes når man skal søke etter faglitteratur.