Vil ikke gjenopplive utdødd art

Dronten skal bli forsøkt gjenopplivet, men ifølge NRK er ikke alle like begeistret for fuglens renessanse.

I slutten av januar ble det kjent at det amerikanske forskningsselskapet Colossal Biosciences har fått bevilget 225 millioner amerikanske dollars til å gjenopplive ulike utdødde dyr. Dette innebærer blant annet mammuten, den tasmanske tigeren og drontefuglen. Sistnevnte har nå avføtt blandede reaksjoner. Det skriver NRK.

Panteolog Hanneke J. M. Meijer er ikke positivt innstillet over for gjenoppliving av den utdødde fuglen.

– Du kan ikke slippe den ut i det ville, til det vet vi ikke hva konsekvensene vil være av å gjenintrodusere dronten til økosystemet. Jeg ser heller ikke poenget med å plassere den i en dyrehage i Mauritius kun for at folk skal kunne se den, sier hun til NRK.

Ikke en ekte dronte

Duarten levde på den østafrikanske øya Mauritius og ble utryddet på 1700-tallet. Den var cirka 1 meter høy, kunne ikke fly og ble utryddet som følge av europeisk kolonisering av øya. 

Planen er å sette inn dronte-DNA fra bein i et dueembryo, men ifølge Meijer vil det ikke bli en autentisk dronte.

– Det er mulig man kan skape et dyr som ser ut som en dronte på utsiden, men det vil aldri være en ordentlig dronte, sier Meijer til NRK.

Mye penger

Ikke bare uviste konsekvenser og manglende autensitet gir Meijer anledning å kritisere gjenopplivningen.

– Jeg er ganske kritisk til dette prosjektet fordi jeg syntes det er utrolig mye penger som blir brukt på noe som ikke har noe merverdi. Disse pengene kunne heller vært brukt på å hjelpe andre arter, sier hun til NRK.

– Kjempegøy

Mens Meijer retter kritikk mot prosjektet, ser zoolog Petter Bøckmann frem til gjenopplivingen og mulighetene den bringer. 

– Dette er kjempegøy. Det å prøve å gjenopplive dyr som mennesket har utrydda er fantastiske nyheter, sier Bøckmann til NRK.

Han ser heller ikke på gjeninnføring i økosystemet som en utfordring.

– En ting er dronter på Mauritius – tenk om vi kunne hatt geirfuglen i Oslofjorden. Det ville vært kjempemorsomt! Det er allerede satt av svære områder i Sibir klare for å ta imot mammuten den dagen vi måtte finne på å klone den, sier han til NRK.

 

Stikkord