– Målet er å kunne spre litt annerledeshet i folks hverdag
TikTok-søstrene holdt foredrag på UngSOR-konferansen.
UngSOR-konferansen
Konferansen går over to dager.
Den arrangeres av Stiftelsen SOR:
"Stiftelsen SOR arbeider for å fremme utviklingshemmedes rettigheter gjennom samvirke med enkeltpersoner, frivillige organisasjoner, offentlige etater, fagmiljø og utdanningsinstitusjoner".
Kilde: Stiftelsen SOR
Søstrene Angelika og Selene har over 140 000 følgere på TikTok. På UngSOR-konferansen fortalte Selene blant annet om hvordan det er å ha en søster med Downs syndrom.
– Det er veldig fint å være søster til en med Downs syndrom. Det går ikke an å beskrive hvordan det er med en setning, sier storesøsteren til Journalen etter foredraget.
Fra scenen ytret Angelika sin også sin takknemlighet ovenfor søsteren.
– Familien har vært flinke og følsomme.
"Betingelsesløs kjærlighet"
Foredraget har de kalt "Betingelsesløs kjærlighet". Selene forteller at det er en referanse til forholdet de to har mellom seg.
– Av og til kan det komme noen gloser fra henne. Eller hun kan kalle meg dum eller teit. Men da handler det bare om at hun er i en lås i noen minutter og sier ting hun ikke mener. Og uansett hva hun sier så elsker jeg henne betingelsesløst. Derfor har foredraget fått det navnet.
Det er dette forholdet man kan se store deler av hvis man scroller gjennom profilen deres på TikTok.
Under foredraget fortalte Selene om hvordan hun, den mellomste søstra Aurora og Angelika ble store på videoappen "Vine" for ti år siden. Da synes hun det var stort å ha mange følgere. Nå er ikke det gleden lenger.
– Målet er å kunne spre litt av annerledesheten i folks hverdag. At folk får se litt annet enn magedans, sminke og botoxsnakk som det er veldig mye av på TikTok.
– Selene var veldig åpen
Annette Drangsholt er styreleder i Autismeforeningen i Norge. Hun var en av de som satt i salen under søstrenes foredrag.
– Selene var veldig åpen da hun snakket. Temaet omtales ofte som en utfordring, men her ble det å være søsken snakket om på en positiv måte.
Drangsholt fikk selv gitt noen oppløftende ord til TikTok-stjernene etter foredraget.
– Det de gjør er kjempeviktig og holdningsskapende. De treffer mange barn og unge og bryter ned barrierer.
Ønsker å dele erfaringer
Selene er snart ferdig med en bachelor i journalistikk ved Høgskulen i Volda, men har nå praksis i Oslo. Angelika går første klasse på videregående og bor hjemme i Eidsvoll. Det har vært en utfordring når de skal produserer mye innhold sammen.
– 50 % av innholdet er av meg. Resten tar jeg fra en bank som jeg og Angelika har laget når jeg har vært hjemme på ferier, forteller Selene.
Hun håper kontoen bidrar til å spre kunnskap om funksjonsvariasjon.
– Jeg sitter med erfaringer som folk flest ikke har. Og sitter med kunnskap om Angelika. Det er viktig at folk forstår at alle mennesker er like forskjellige, avslutter hun.