Derfor feirer vi påske

Om få dager begynner påskehøytiden, og mange nordmenn har fri disse dagene. Likevel er ikke alle like opptatt av hvorfor.

Appelsiner på butikken
Hvert år går appelsinsalget opp rundt påskeferien. FOTO: Tuva Schøyen Grue

— Familien min er kristen, så vi snakker mye om påsken og hva den egentlig handler om. Selv gjør jeg ikke så mye rundt det, men jeg har det i bakhodet hele høytiden, forteller Sandra Adsalonsen. 

Hun og venninnen Julie Bilet studerer på OsloMet. For dem handler påsken mest om familietid. 

Bilet er ikke personlig kristen, og forteller at påsken hennes handler om å treffe gamle venner, komme hjem til familien, dra på hytteturer og stå på ski. 

— Det er jo siste innspurt av vinteren før sommeren kommer, smiler hun. 

Studentene forteller at de spiser pinnekjøtt eller noe annet godt til middag på påskeaften, men at de ellers ikke kjøper noe særlig av de vanlige "påskevarene". 

— Jeg spiser appelsin, men det gjør jeg hele året, så det er ikke noe spesielt for påsken, forteller Bilet. 

Gammel tradisjon

Stein Arve Graarud
Pastor Stein Arve Graarud forteller at flere uttrykk og symboler vi bruker i dag, stammer fra kristen tro og tradisjon. FOTO: Privat

Stein Arve Graarud er pastor i Kristiansand frikirke. Han beskriver påsken som en gammel tradisjon som stammer fra det gamle testamentet, og som ble forsterket da Jesus døde. 

— At Jesus har levd er alle historikerne enige om. Det er derimot uenighet om han stod opp første påskedag eller ikke. Likevel er hans liv så viktig i historien at vi fremdeles beregner dagens dato etter ham, sier han. 

Han påpeker derfor at Jesu fødsel og død har betydning for alle, uavhengig av hva man tror på. 

— I dag står påsken som et håp om at døden ikke er det siste, sier han. 

En viktig høytid

Graarud forteller at han selv ikke har vokst opp med kristen tro, og har tilbrakt påsken på fjellet. Nå, som pastor, feirer han høytiden med nattverd på skjærtorsdag og påskemåltid på langfredag. Han leser også hele Matteuspasjonen. De slukker alle lysene for å minnes den mørkeste dagen i historien, da Jesus døde. 

— Mange i verden opplever lidelser, og det er hos dem den kristne troen står sterkest. De kan trøste seg med at det finnes en Gud som har vært gjennom den verste lidelsen, døden, og som forstår hvordan de har det, forteller han.

Han merker at mange nøler litt når de skal forklare hvorfor man feirer påske, og mener det kan være greit å tenke litt over betydningen og hvorfor vi har fri. 

— Julen er en sterk tradisjon i Norge, og alle vet hvorfor vi feirer den. Påsken er mer dramatisk, og bygger på en blodig og forferdelig historie. Men uten påsken hadde vi faktisk ikke feiret jul, sier han. 

Påskeblomster på Mester Grønn
De fleste butikker bestiller inn og setter fram gule varer i mars og april. FOTO: Tuva Schøyen Grue

Høytid for butikkene

Ann Karin Abelvik jobber på Rema 1000 St.Hanshaugen. Hun kan fortelle at matbutikken har startet forberedelsene inn mot høytiden. 

— Før påske bestiller vi inn mye av de typiske påskevarene og eksponerer dem hardt, smiler hun. 

Hun nevner varer som solo, Kvikk Lunsj, smågodt, sjokolade, appelsiner, lam og egg, og kan fortelle at de merker en stor økning i salg av disse varene i påsken. 

— Appelsinene er jo best på denne tiden av året, så det er jo ikke så rart at de er populære nå, sier hun. 

Videre trekker hun fram tradisjon og kultur som viktige årsaker til at man spiser bestemte matvarer i påskehøytiden, men tror ikke at det er så mye annet enn det. 

— Selv jeg som ikke spiser Kvikk Lunsj, kjøper en sekspakning i påsken, ler hun. 

Påskesjokolade på Rema 1000
På Rema 1000 St.Hanshaugen bugner det av gule sjokoladeprodukter i butikkhyllene. FOTO: Tuva Schøyen Grue

 

Stikkord