Kvinneidrett: Diskriminerende regler i konkurranseidretten

World Athletics Councils oppdaterte regler for kvinneklassen i konkurranseidrett trådte i kraft 31. mars. – Kan ramme tusenvis av kvinner, ifølge idrettsutøver Zooey Perry.

President for World Atlethics Council, Sebastian Coe i 2011. Foto: Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Sola skimter så vidt frem fra det lette skylaget over Bislett stadion denne kjølige marsdagen. Håndballspiller Zooey Perry er til vanlig målvakt for Lambertseter IL, men nå som årets håndballsesong er over, utnytter hun klarværet til å trene utendørs. 

– De nye reglene gir klar beskjed til barn og unge som vet eller mistenker at de er transpersoner om at det ikke er plass til dem i idretten, sier hun frustrert.

Håndball er Zooey Perrys store lidenskap. Hun synes det er synd at sesongen er over, men langt verre opplever hun de nye kravene fra World Athletics Council. Idrett er, og har alltid vært viktig del av livet hennes. 

– Jeg ville ikke vært her uten idretten. Ikke bare her i Norge, men idretten har virkelig reddet meg, deler hun åpenhjertig.

Hun forteller med varme om det tette samholdet utøverne imellom, livslange vennskap, gode minner og opplevelser hun ville vært foruten, hadde det ikke vært for idrett. 

Håndballkeeper Zooey Perry på Bislett mars 2023
FØRST UTE: Håndballkeeper Zooey Perry er engelsk håndballhistories første åpne transkvinnelige utøver. Hun kan ikke forestille seg et liv uten idretten. Foto: Maria Moen Nordli

Perry flyttet til Norge etter å ha spilt håndball i Premier League i England fra 2018 til 2020. Hun forteller at hun ville blitt utestengt fra ligaen dersom reglene var så strenge som de har blitt i dag. 

– Det er ekstremt få transkvinner som vinner i idrett, sammenliknet med alle transkvinner som deltar. Du ser sjelden transkvinner i toppen, men når det skjer blir vi beskyldt for å ødelegge kvinneidrett, bemerker Perry. 

Zooey Perry på løpebanen på Bislett stadion mars 2023
HJERTE FOR KVINNEIDRETTEN: Zooey Perry mener at alle kvinner har plass i idretten. Foto: Maria Moen Nordli

Perry er skuffet over manglende kunnskap om transpersoner, særlig i idretten. 

– Når transkvinner gjennomgår hormonterapi og kjønnsbekreftende operasjoner mister man utrolig mye styrke og muskelmasse, forteller hun. 

Hun synes de nye reglene er dårlig begrunnet, og forteller at det er mye vanskelig man som transkvinne må forholde seg til i idretten allerede. 

– Det er som om mange tror at transkvinner bare har bestemt seg for å bli trans for å vinne i kvinneidrett. Det stemmer ikke, ler hun oppgitt. 

For transpersoner og kvinnelige utøvere med kjønnsvariasjoner (DSD) er reglene strengere enn tidligere. Også biologiske kvinner rammes av reglementet.

Øvre testosterongrense

For å konkurrere i kvinneklassen må man ha et maksimalt testosteronnivå på 2,5 nmol/L. Det finnes flere tilstander som kan medføre høyere testosteron hos biologiske kvinner.

– Det verste med testosterongrensen er at reglene kan ramme hundretusenvis av kvinner i toppidretten. Mange kvinner har hormonell ubalanse eller variasjoner uten å vite det, sier Perry opprørt.

Kvinnesykdommen PCOS (Polycystisk ovariesyndrom) er en av disse tilstandene, og rammer 1-2 av 10 kvinner i fertil alder. PCOS øker testosteronproduksjon hos biologiske kvinner og gir normale verdier opp til 5 nmol/L.

En rapport fra 2018 konkluderte med at normalt testosteronnivå for kvinnelige idrettsutøvere er 0-5 nmol/L. Det slås fast at kvinner med PCOS er overrepresentert i idrett og forbundet ble anbefalt en øvre grense på 5 nmol/L for å ivareta disse utøverne.

Look Magazine 1937, Helen Stephens Man or Woman
Årelang ‘tradisjon’: I 1936 utførte IOC en fysisk kjønnsundersøkelse på OL-utøver Helen Stephens fordi de mistenkte at hun var mann. Det var hun ikke. Foto: Look Magazine, 1937

Vil etterforske om man er kvinne nok

Ved mistanke om kjønnsvariasjon eller for høyt testosteron hos kvinnelige utøvere, vil World Athletics Council igangsette en grundig etterforskning av deres biologiske kjønn.

Utøverne må samtykke til medisinske undersøkelser, utlevering av privat dokumentasjon, og eventuelt gjennomgå inngripende medisinsk behandling ved forhøyet testosteron.  Dersom de nekter, blir de utestengt.

Reglene iverksettes til tross for at FNs menneskerettighetsråd i 2019 fordømte kjønnstesting og utestengning fra kvinneidretten etter Caster Sumenya ble pålagt medisinering og deretter utestengt i 2018.
 

Menneskerettighetsbrudd

Semenya tar sølv 800m 2012

På spørsmål om noen av de nye reglene om kvinneklassen er, eller kan føre til brudd på menneskerettighetene, svarer Amnesty at de ikke kan nok om saken til å uttale seg. 

En rapport fra Human Rights Watch konkluderte i 2018 med at forbundets praksis den gang brøt med en rekke internasjonalt vernede menneskerettigheter.

Rapporten viser bl.a. til diskriminering, krenking av privatliv, overvåkning og tvang, store psykiske konsekvenser for utøverne og uetisk medisinsk praksis.

I februar deltok Semenya i VM i langdistanseløp i Australia, ifølge News24. De melder at hun i dag skulle ha deltatt i det Sør-Afrikanske nasjonale mesterskapet, men med World Athletics' nye regler har hun nok en gang blitt utestengt.

This fight is not just about me, it's about taking a stand and fighting for dignity, equality and the human rights of women in sport. All we ask is to be able to run free as the strong and fearless women we are!! Thank you to all of those who have stood behind me pic.twitter.com/0PdBiujH8b

— Caster Semenya (@MightyCaster)

Utfordrende for transkvinner

– Transkvinner har ikke lengre tillatelse til å delta i friidrett, uavhengig av testosteronnivå, sier presidenten for World Athletics Sebastian Coe til AlJazeera torsdag 23. mars. 

Han opplyser videre om at transkvinner som har gjennomgått mannlig pubertet vil bli utestengt fra all kvinnelig konkurranseidrett. 

Årelang prosess i Norge

Fastlegen vurderer situasjonen og henviser videre til psykolog/psykiater. Etter deres utredning vil man, dersom de er enige, henvises til Rikshospitalet. På Rikshospitalet tar selve utredningen 1-2 år. Etter dette kan man få kjønnsbekreftende behandling, som kan ta 2 år. Kilde: KK

Det betyr at transkvinner må ha fått bekreftet kjønnsinkongruens hos leger og startet kjønnskorrigerende behandling før fylte 12 år. Zooey Perry kom ut som transkvinne som 13-åring og opplever dette som irrasjonelt.  

– I mitt tilfelle tok det meg tre år fra jeg kom ut til jeg kunne få medisiner. Siden jeg hadde fylt 16, var det for sent å bruke pubertetsblokkere, meddeler hun.

Hun forteller om en lang og krevende prosess i forkant av å bli godkjent til medisiner.

– Med de nye reglene må man vite at man er transperson allerede som 7-8-åring. Langt fra alle vet hvem de er i den alderen, sukker hun. 

For at pubertetsblokkere skal være effektive må de tas så tidlig i puberteten som mulig. I Norge kan man få hormonbehandling fra fylte 16.

– Hvilke 7-åringer vet nok om seg selv til å både vite at de er transpersoner og at de skal drive med konkurranseidrett i kvinneklassen på toppnivå som voksen? Det er galskap, sier Zoey sjokkert. 

– Idrett trenger alle slags kvinner

Tilbake på Bislet Stadion har Zooey Perry gått inn for å tøye. Det er fortsatt kaldt ute, til tross for at kalenderen begynner å peke mot vår.

Zooey Perry tøyer ut inne på Bislett Stadion mars 2023
VIKTIG MED FORBILDER: Det vantes ingen åpne transpersoner i idrett da Zooey vokste opp. Hun drives av å være det idrettsforbildet hun selv trengte den gang. Foto: Maria Moen Nordli

Zooey tror reglene handler mer om politikk enn sportsånd.

– Retorikken om transpersoner fra høyresiden i USA i dag er skremmende lik måten homofile ble omtalt på 70-og 80-tallet, sier hun. 

Den amerikanske høyresiden går for tiden hardt ut mot transpersoner og andre innenfor LGBTQI+-miljøet.

– Jeg våkner hver dag til å måtte forsvare at jeg er den jeg er. Vi trenger alle slags kvinner i idretten, formidler hun engasjert.

Zooey brenner for kvinners rettigheter i sport, og mener de starter i feil ende ved å ekskludere transpersoner.

– Transkvinner er allerede en utsatt gruppe. Vi må løfte hverandre, ikke slå nedover, avslutter håndballkeeperen.