Trapper opp doptestingen

En ny dopingtest kalt DBS er klar til bruk på flere av Norges treningssentre. Nå vil de teste hver 14. dag.

DBS. Dopingtest
Dopingtesten flere treningssentre tar i bruk nå som frykten for doping blant unge er økt. Foto: Antidoping Norge

SATS, Evo og Fresh er treningssentre som alle har tatt del i Antidoping Norge sitt program, Rent senter. Ansatte ser at flere unge melder seg inn og bransjen er bekymret for økt dopingbruk blant unge.

SATS har tatt grep og ønsker nå å teste hver 14. dag. Dette blir lettere nå som de nye, enklere og rimligere testene er klare til bruk.  

Antidopingprogrammet

Rent senter skal være et forebyggende antidopingprogram med fokus på kompetanse, informasjon og mulighet for dopingkrotroll. 

SATS forteller at alle som melder seg inn hos dem skal være godt informert om programmet fra de først melder seg inn. 

– I våre medlemsvilkår, som de signerer ved innmelding, står det at vi kan teste våre medlemmer ved mistanke om bruk av dopingmidler, sier Sebastian Kvarme PR- og kommunikasjonsansvarlig i SATS.

Videre forteller Kvarme at de må ha en mistanke om at doping foregår før de tester et medlem. Ansatte har i denne sammenheng fått opplæring av Antidoping Norge om hva slags tegn de kan se etter ved mistanke til et medlem.

– Vi ser og trener med medlemmene våre og gjør det vi kan for å være en ressurs for dem. Opplever vi at medlemmer trener veldig mye, viser plutselige endringer i kroppssammensetning eller oppførsel, snakker vi med dem og forsøker å veilede dem, forteller han. 

Kvarme legger til at SATS fokuserer på å gå langsomt frem i bekymringssamtalene de har slik at medlemmene deres skal oppleve veileding istedenfor konfrontering.

– Hvis de oppfatter det som en konfrontasjon, kan det ende med at de melder seg ut og trener et sted hvor det ikke er noen som følger dem opp. Det ønsker vi ikke, avslutter kvarme.

Forebygging istedenfor testing

Kasper Kvello
Kasper Kvello er en treningsprofil for mange på TikTok. Foto: Privat

En som har større tro på forebyggings- og holdningskampanjer enn doptesting er Kasper Kvello. Han har studert ved idrettsskolen i fem år og er for tiden fotballkommentator og driver en TikTok konto som har fokus på trening og helse. 

Treningsentusiasten mener at testing hver 14. dag kan være et greit tiltak, men at det kanskje ikke er den beste veien å gå. 

– Når det kommer til å bekjempe doping blant unge tror jeg ikke en sånn avskrekkende metode er veien å gå, sier Kvello.

Kvello mener det er viktig at man lærer barn og unge om doping, der man fokuserer på holdningskampanjer og får høre historier fra tidliger misbrukere om hvordan deres liv endret seg da de begynte med dop.

– Jeg synes heller man skal jobbe forebyggende enn å teste og ta folk i etteritd, sier Kvello. 

Kasper Kvello som løfter vektstang
Kvello tilbringer mye tid på treningssenteret, men har aldri opplevd å se dop der han har trent. Foto: Privat

Sosiale medier som faktor

Kvello tror sosiale medier kan være en faktor for at unge føler på et press på å få en type kropp og utseende. 

– Da jeg var ung var det ikke sosiale medier enn gang, men jeg husker jo hvor preget jeg ble av generelt kroppsprat og andre gutter i klassen min. Jeg kan bare tenke meg hvor påvirket de kan bli når de har sosiale medier til å forsterke det, avslutter han.

 

 

Stikkord