Flere kvinner velger yrkesfag

Siden 2012 har antallet kvinnelige lærlinger i mannsdominerte utdanningsprogram tatt seg opp.

En kvinne med arbeidsklær
Den nye SSB-rapporten sier ikke noe om økning i prosent, bare i antall.

Ny rapport fra Statistisk Sentralbyrå viser at antallet kvinnelige lærlinger i mannsdominerte utdanningsprogram har økt med nesten 1300 på fem år. 

– Det har vært en generell økning i antall lærlinger i mannsdominerte yrker for begge kjønn. Det vil si at det har vært større etterspørsel etter slik arbeidskraft over tid, sier ansvarlig for statistikken over videregående opplæring og annen videregående utdanning i SSB, Daniel Instebø. 

Mer populært

I 2012 var det ifølge Instebø omtrent 37 000 lærlinger innen utdanningsprogrammene bygg- og anleggsteknikk, elektro- og datateknologi og teknologi- og industrifag. Dette tallet har nå økt til 50 600 lærlinger. 

Ifølge Instebø følger økningen en utvikling de har sett over flere år. 

– At kvinnene velger å søke seg til jobb som lærling, viser at de ikke har latt seg skremme av de erfaringene de har opparbeidet seg på skolebenken. Basert på søkertall til videregående opplæring og antall kvinner i skole i dag er det ingenting som tyder på at det vil bli færre kvinner i disse yrkene i tiden fremover, sier han.

Figur fra SSB om kvinnelige lærlinger i mannsdominerte utdanningsprogram.
Figuren viser hvordan antallet kvinnelige lærlinger i utvalgte utdanningsprogram har utviklet seg fra 2018 til 2022. Foto: Skjermpdump SSB

Han sier de tror at årsaken til økningen henger sammen med at fag som tømrerfaget, elektrikerfaget og kjemiprosessfaget har blitt mer populært. 

– I tillegg tror vi at både myndigheter og arbeidsgivere i disse sektorene har blitt mer bevisst på å skape et mer inkluderende arbeidsmiljø også for kvinner. Dette ser vi både med tanke på fullføringsreformen og rekrutteringsprosjekter som «Jenter og Teknologi».

Må fortsette jobben

"Jenter og teknologi" er et prosjekt startet av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Rådgiver for kompetanse og innovasjon i NHO Tord Hauge, skriver til Journalen at de er opptatt av mangfold og kjønnsbalanse i arbeidslivet.  

En av årsakene til at de har startet dette prosjektet, er at rekrutteringsgrunnlaget til norske bedrifter i stor grad avhenger av hvordan utdanningssystemet og kjønnsbalansen er. 

– Det er godt å se at utviklingen går i riktig retning, men dette må vi fortsette å jobbe med gjennom blant annet å vise fram gode rollemodeller. To av tre NHO-bedrifter har et udekket kompetansebehov og hvis vi skal klare å tette det kompetansegapet, må vi kunne rekruttere fra hele befolkningen.

 

 

 

 

 

 

Stikkord