Forbigående stopper opp i sjokk

Hadde du stoppet opp om du så videoer av dyr som ble mishandlet og drept på norske gårder?

En mann med maske holder en tv-skjerm som viser videoer av dyr som blir mishandlet og slaktet på norske gårder
WSH Oslo viser forbigående i Oslos gater hvordan dyr blir mishandlet og drept før de blir solgt i butikkene. Foto: Emilie Fyhn

Onsdag kveld stilte WSH Oslo seg opp på Egertorget med store skjermer festet til overkroppen. Skjermene viste sjokkerende innhold og fikk folk til å stoppe opp av nysgjerrighet. 

WSH som står for World Saving Hustle jobber for å vise hvordan dyreliv-industrien i Norge egentlig fungerer. 

En mann som står på gata
Pål er arrangør i World Saving Hustle og synes jobben har gjør er viktig og givende. Foto: Emilie Fyhn.

– Vi står her for å spre bevissthet om hva som skjer på slakteriet og gårder i Norge. Måten vi gjør det på er å vise klipp og fokusere på å ha samtaler med de som stopper opp, sier Pål som er arrangør for eventene i WSH Oslo. 

Pål forteller at de stiller reflekterende spørsmål til forbigående om det de ser på skjermene. Dette kaller han for samtaleteknikk hvor folk jobber med en etisk refleksjon over deres egne holdninger og livsstil. 

– Vi opplever at samtaleteknikk er veldig effektivt. Det er mange som endrer livsstil etter de har snakket med oss, så vi tenker at dette absolutt er en viktig jobb å gjøre, forteller Pål. 

Videre forklarer han at mange blir sjokkert av det de ser når de går forbi. Dette mener han er fordi reklamer om kjøtt og mat fra dyrene lurer folket. Han mener de ikke viser sannheten og at det er det WSH er her for å vise. 

– Veldig mange som kommer reagerer med sjokk, noen begynner å gråte, noen som ikke vil se på og heller lukker øynene og andre blir frustrerte eller sinte. Vi opplever å få mange følelsesladde reaksjoner, avslutter han. 

Et venninnepar som stoppet opp med sterke reaksjoner var Anette Lindblad og Pia Remøy Gudmundsen. 

To venninner på Egertorget
Anette Lindblad og Pia Remøy Gudmundsen stoppet opp da de fikk øyet på de oppsiktvekkende videoene som ble vist på Egertorget. Foto: Emilie Fyhn

Pia Remøy Gudmundsen forteller at hun har vært vegiterianer i ti år nettopp på grunn av hvordan dyrene blir mishandlet og slaktet. 

– Jeg synes det er helt grusomt å se på. Nå har jeg vært vegeterianer i ti år og det funker veldig bra. Er fint å ikke ha dårlig samvittighet når man spiser, forteller Remøy Gudmundsen 

Venninnen Anette Lindblad deler at hun selv ikke er vegeterianer, men synes fortsatt det er et viktig tema å fremme. 

– Jeg tenker det er greit at de gjør folk bevisst på hva som skjer bak det de spiser, avslutter Remøy Gudmundsen.

 

Stikkord