Forslag til ny finanslov
Finansministeren mottok torsdag en utredning om Finanstilsynets fremtid.
Torsdag 2. mars mottok finansminister Trygve Slagsvold Vedum Finanstilsynsutvalgets utredning. Utredningen «Finanstilsynet i en ny tid» inneholder blant annet et konkret ukast til ny finanstilsynslov.
– Historien viser at hvis det går galt her, så er de samfunnsmessige kostnadene svært store. Derfor er det nødvendig å ha et fornuftig regelverk og et effektivt finanstilsyn – for å forebygge kriser, sier utvalgslederen.
Vedum påpeker at feil innenfor finanssektoren kan få store konsekvenser.
– Her er det virkelig et område der tider og erfaringer har vist hvor kostbart det er når man gjør feil, sier Vedum.
Behov for ny lov
Den nåværende loven for Finanstilsynet er fra 1956. Utvalgslederen påpeker at den nåværende loven derfor ikke er tilpasset dagens forhold. Han presiserer at det har skjedd en betydelig utvikling innenfor bank og finans, de siste tiårene.
– Denne utviklingen ser ikke ut til å stoppe, og tittelen på utdredningen speiler, sier utvalgslederen.
De strukturelle endringen innenfor finanssektoren skyldes blant annet EØS-avtalen, som har gjort Norge til en del av det indre markedet. Avtalen forplikter Norge til å følge omfattende og detaljerte regelverk.
– Vi har sett en rivende endring innen tekniske løsninger og bruk av IKT. Særlig kommer dette tilsyne gjennom de ulike betalingsløsningene vi har fått, sier Skjørestad.
Ønsker mer uavhengighet
Skjørestad forteller at utvalget har brukt mest tid på å diskutere forholdet mellom Finansdepartementet og Finanstilsynet. Utvalget konkluderer med at de oppfordrer til mer lovfestet uavhengighet.
– Utviklingen internasjonalt går klart i retning av at det blir uavhengighet i tilsynsvirksomheten, sier Skjørestad.
Dagens lovverk fastslår at Finanstilsynet er et underordnet organ, og kan derfor instrueres av det overordnede organ – finansdepartementet. Utvalgslederen sier at dette har var vært lite benyttet i praksis, og forteller at andre land har lovfestet uavhengighet for tilsynet.
– Utvalgets forslag, som vi står samlet om, er at finanstilsynet ikke skal kunne instrueres ved behandlingen av enkeltsaker, sier Skjørestad.
Begrunnelsen til dette er at utvalget dels anser det som en hensiktsmessig måte å organisere seg på, i tillegg til at det er en nødvendig tilpasning til EØS. Utvalget ønsker derfor Finanstilsynet skal få større formell uavhengighet.
Veien videre
Vedum takket utvalget for utredningen under mottakelsen, og fortalte om veien videre. Utvalget var splittet i enkelte spørsmål, noe finansministeren derfor må ta stilling til.
– Her er det litt ulike syn, som vi må gjøre våre vurderinger på. Deretter en bred høringsrunde for å få for- og motargumentene. Deretter justere lovverk hvis man mener det er viktig, slik at vi gradvis gjør ting bedre, sier Vedum.
Utvalget ble nedsatt av Solberg-regjeringen i 2021.