– Kjønn må få betydning
75 tiltak til forbedring av kvinnehelse foreslått i fersk rapport.
– Hovedbudskapet er at vi har oversett den store forskjellen mellom kvinner og menn, forteller Christine Meyer.
Hun har ledet utvalget som det siste året har jobbet med å skaffe kunnskap om kvinners helse.
24 år siden sist utredning
Utvalgslederen oppsummerte funnene fra rapporten i fire punkter.
1. Kvinnehelse har lav status. Kvinnesykdommer forskes for lite på og får for lite finansiering. Dette finnes mange eksempler på innen fødselsomsorgen, opplyser Meyer.
2. Manglende samordning. Kvinner med sammensatte lidelser opplever det svært utfordrende å få hjelp.
3. Sviktende kunnskapsbro. Viktig kunnskap når ikke ut til helsepersonell. Medisinstudenter lærer ikke at kvinners hjerte er annerledes enn menn. Symptomer utarter seg svært forskjellig hos kvinner og menn, for eksempel ved hjerneslag og ved ADHD:
– Her er det betydelige forskjeller som det er viktig å vite om, sier utvalgslederen.
4. Kvinners stemmer når ikke frem. Det er ikke mangel på kvinner som snakker høyt om helseutfordringer, men mangel på gjennomslag.
Kvinners helse ble utredet sist i 1999. Kvinnehelseutvalget har nå foreslått 75 tiltak for å bedre kvinnehelsen.
Foreslår en rekke tiltak
– Det er nok i godhetens ånd at vi har behandlet kjønn likt, men det har ført til det motsatte. Det har fått alvorlige konsekvenser for kvinners helse, forteller Meyer.
Hun forteller at det trengs kunnskapsløft om sykdommer som bare gjelder kvinner, men også i sykdommer som rammer flere kvinner enn menn.
70 prosent av alle beinbrudd skjer hos kvinner. En hofteruddoperasjon koster en million per operasjon, et totalbeløp på ni millarder per år. Utvalgslederen forteller at dersom noen av disse beinbruddene forebygges, vil det være lønnsomt å satse på kvinnehelse.
– Kvinnehelse er mer enn politikk. Det handler om kvinners grunnleggende pasientsikkerhet. Vi ønsker at det skal tilbys likeverdig tjenester til kvinner og menn, sier Meyer.
Utvalget foreslår 75 ulike tiltak. Blant disse er gratis prevensjon for alle under 25 år, vulvaklinikker i alle helseregioner. En vulvaklinikk er spesialister på sykdommer og smerter i ytre del av kvinnelig underliv. Utvalget foreslår også å utvide blå resept ved hormonbehandling i overgangsalderen. De ønsker å rette fokus på spiseforstyrrelser, som hadde en urovekkende stor økning under pandemien.
Høring på kvinnedagen
– For Regjeringen er kvinnehelse en tydelig prioritet i Hurdalsplattformen. Vi vil ha likeverdige tjenester og vi ønsker å bidra til mer oppmerksomhet. Vi ønsker spesielt å forbedre tilbudet om seksuell og reproduktiv helse, forteller hun.
Rapporten sendes til høring på kvinnedagen, 8 mars.
– Jeg ser frem til gode forslag. Det trengs gode prioriteringer, for det er ikke rom for alt, avslutter helseministeren.