Ny bok fra Giske-varslernes perspektiv
Forfatter Heidi Helene Sveen setter igjen Giske-saken på dagsorden.
– Jeg var redd for å ikke yte varslerne rettferdighet, jeg var redd for å ikke skrive en god nok bok rett og slett, sa Heidi Helene Sveen under en samtale på Litteraturhuset onsdag kveld.
Sveen har intervjuet åtte kvinner som har varslet om det de opplever som upassende oppførsel i Arbeiderpartiet. Boken kom ut onsdag og hadde tittelen "Varslerne. En fortelling om Giske-saken, seksuell trakassering og kulturen som tillater det".
I boken får man lese om det konkrete innholdet i varslene for første gang. Trond Giske har avvist alle anklager om seksuell trakassering. Han ønsker ikke å kommentere Sveens bok ovenfor verken NRK eller Dagbladet.
Sveen ga uttrykk for at det hadde vært en svært krevende bok å skrive.
– Jo mer undersøkelser jeg gjorde, jo mer sint ble jeg. Det ga en ny driv og motivasjon.
Kritikk mot journalister
Forfatteren retter kritikken mot journalister som jobbet med Giske-saken. Hun forteller at varslerne, som ønsket å være anonyme, fikk mange henvendelser. Ifølge Sveen ble venner og familie av varslerne kontaktet av mediene.
Giske-saken
- Trond Giske gikk av som nestleder i Arbeiderpartiet i 2018 etter varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel.
- Partiet konkluderte med at Giske hadde brutt interne retningslinjer, men har senere uttalt at det ikke er noe som står i veien for Giskes "fulle deltakelse".
— På denne måten ble deres identitet kjent. Det er veldig kritikkverdig, sa Sveen.
I boken skriver hun følgende om temaet: «Pressen har mye å svare for når det gjelder jakten på varslerne".
– Pressen kastet seg på maktkampnarrativet veldig fort sier Sveen til Journalisten. no
—Viktig og oppsiktsvekkende
Skribent og journalist Andreas Wiese var også tilstede på Litteraturhuset under lanseringen.
—Dette er en viktig, oppsiktvsekkende og tankevekkende bok, sier han.
Andreas Wiese mener boken har fått en ny relevans etter flere varsler om upassende oppførsel i Forsvaret den siste tiden.
Heide Helene Sveen er enig med Wiese.
—Det er en kultur i hele landet vårt som tillater denne typen atferd. Det betyr ikke at det er mange som akspeterer det, men det er mange nok, sier Sveen