Her kan du lære å sy

I Ombruksuka åpner Spir Søm & Redesign dørene for første gang. Her kan man lære seg det grunnleggende rundt søm, og få en personlig relasjon til de nye klærne man lager.

Monica Martinsen står foran redesignet klær
Monica Martinsen (fagveileder hos Spir & Søm Redesign) produktutvikler sammen med sine deltakere, og liker å tenke miljø og bærekraft i det de lager.

– Jeg tenker Ombruksuka handler om å åpne opp. Det er kunnskap her hos oss som andre kan lære av.

Dette sier Monica Martinsen, fagveileder hos Spir Søm & Redesign. Hun håper Ombruksuka er noe mange blir med på, og tror det kommer til å bli større med årene.

Black Friday, som også har blitt større med årene, får flere til å gå i protest for bærekraft. Ombruksuka er Oslo Kommunes motsvar til forbrukermåneden.

Totalt åtte deltakere

En sydd glitterveske
Kundeoppdrag bidrar til en variert hverdag. Foto: Martine Gresseth

Spir Oslo tilbyr mange arbeidsoppgaver innen ulike bransjer. De hjelper folk med å komme i arbeid, og å finne riktig yrke. Spir Søm er et av områdene deltakerne kan jobbe innad, hvor Martinsen totalt har åtte deltakere hos seg. På åpen dag er det mulig å få et innblikk i dette, i tillegg til hjelp fra deltakerne.

Utenom åpen dag lager de ofte produkter til ulike kundeoppdrag, som glittervesker og hårstrikk til Frøken Dianas Salonger på Grünerløkka. 

– Det er slike kundeoppdrag jeg gjerne vil ha. Det skaper variasjon, og det er spennende med utfordringer hvor vi finner på nye produkter. I tillegg er det bærekraftig og miljøvennlig, sier Martinsen. 

I kundeoppdraget med Frøken Dianas Salonger får Spir Søm restestoffet fra fabrikken Fair & Square i Kina. På denne fabrikken er klærne etisk produsert.

– Kjøp kvalitetsklær som varer lenge

Martinsen brenner for å tenke annerledes når det kommer til bruk og kast. Foto: Martine Gresseth

Martinsen snakker om at det er viktig å kunne sy litt for å ta vare på klærne sine. Det var dette de var klare til å lære bort, selv om oppmøtet denne dagen ikke var som hun hadde håpet.

Hun er likevell positiv til neste års Ombruksuke, og håper oppmøtet blir bedre da. 

– Kanskje vi da kan ha åpent en hel uke og ikke bare én dag? Arbeids- og innkluderingsbransjen er litt skjult, så det hadde vært fint å åpne opp litt.

Ombrukshylla

Akkurat som Ombruksuka, har Spir Oslo en ombrukshylle. Foto: Martine Gresseth

Selv om Martinsen fikk høre om Ombruksuka for ikke så lenge siden, står hun bak noe lignende hos Spir Oslo. Hun har nemlig stelt i stand en egen ombrukshylle. Her kan ansatte levere og ta tingene som er plassert i hylla. 

Green Week

Åpen dag hos Spir Søm er bare én av mange bærekraftige arrangement denne uken.

Renovasjons- og gjenvinningsetaten skrev i en pressemelding at Norge er i verdenstoppen når det gjelder forbruk. Hvis alle mennesker i verden hadde hatt like høyt forbruk som vi i Norge, hadde vi trengt 3,5 jordkloder. 

Videre i pressemeldingen skriver de at det er viktig å bruke det vi allerede har. Akkurat som Spir Søm gjør, kan ting syes om og repareres. 

Renovasjons- og gjenvinningsetaten påpeker også at arrangementene under Ombruksuka er rene sparetips som gir inspirasjon til en mer bærekraftig hverdag. 

Stikkord