Arrangerer hundekurs hele året
I minusgrader og sur vind møter kursdeltakere og hunder opp i Sofienbergparken for å lære nye triks.
Victoria Moene Podolski er hundeinstruktør på kurset. Foto: Agnes Torsvik Lorentz
Hver mandag kveld arrangerer Hundeakademiet kurset «Kontakt og hverdagslydighet» i en snølagt park.
– Har man hund må man ut uansett. Det er bare å lære seg å kle på hund og eier, sier instruktør Victoria Moene Podolski.
Hundeinstruktøren har merket at kulden og været kan gå ut over tålmodigheten til deltakerne.
–Det er jo kaldere ute, så hundene blir jo også kalde. I tillegg ser jeg at menneskene blir kalde og litt mer utålmodige.
Dette kan Anna Olsen og Tiimo Schulze si seg enige i. De er to av deltakerne på kurset, og har sammen hunden Billie.
– Det var snø første mandagen med kurs, og dette var også Billies første møte med snø. Andre kursdag var det pøsende regn. Det er klart det gjør noe med konsentrasjonen til hunden, sier Olsen.
Blir en medborger
Til tross for været mener Podolski at hundekurs er viktig hvis man skal leve og trives med hunden.
– Vi lever jo i et samfunn med båndtvang og med mange forskjellige hunder. Det er også mennesker som er redde for hunder og mennesker som liker hunder.
Hun synes derfor det er viktig at hunden lærer å være en medborger.
– Hunder har mye naturlig atferd som ikke er ønskelig, for eksempel å hoppe på mennesker. Da må vi lære hundene å gjøre slik vi vil i gitte situasjoner.
For å få til dette lærer hundene mye kontakt med eierne sine, blant annet øyekontakt i forskjellige situasjoner. I tillegg lærer hunden å gå ved siden av eieren, og å gå forbi mennesker og andre forstyrrer.
Dette er også mye av grunnen til at Schulze har meldt seg på kurset.
– Jeg har aldri hatt en hund før, så for meg er det viktig å lære hvordan man er en god eier. Jeg elsker hunder, men å oppdra dem kan fortsatt være vanskelig.
Olsen har derimot vokst opp med hunder. Disse har også vært på kurs.
Ekstra nødvendig i byen
Hundeinstruktøren tror det kan være spesielt viktig å gå på kurs hvis man har hund i byen.
– Hvis man for eksempel bor her på Grunerløkka kommer man ikke unna å møte veldig mange hunder når man er ute på tur. Da er det ekstra slitsomt hvis hunden bjeffer.
Likevel presiserer hun at det også er viktig å lære opp hunden hvis man bor på landet.
– Jeg tenker at uansett om man bor i byen eller ikke så vil man jo trives med hunden. Spesielt hvis man ikke har hatt hund tidligere.
Olsen og Schulze synes det går fint å ha hund i byen, og har foreløpig ikke merket noen spesielle utfordringer.
– Billie er ganske grei å ha med på bussen. Vi tar jo gjerne buss til skogen, sier Olsen.
Schulze er enig og sier at Oslo er en fin by å ha hund i. Han er opprinnelig fra Los Angeles hvor tilretteleggingen for hund er dårligere.
– Her er det mange fine parker og skoger i nærheten. Likevel er det en forskjell fra å ha en hage som du kan slippe hunden ut i, til byen hvor man må ta på masse klær for å gå ut på tur.
Stor utvikling
Podolski forteller at hundekursene om vinteren i stor grad går ut på det samme som de resterende kursene resten av året. Hundeoppdragelsen har derimot utviklet seg mye de siste 20 årene.
– Før var hundetrening mer preget av straff i form av kjefting, klyping og legging i bakken hvis hunden ikke gjorde som ønsket. Dette er absolutt ikke like vanlig i dag.
Instruktøren legger til at kurset tenker nytt og legger mer fokus på hva hunden ønsker å ha, som godbiter og leker. Dette anbefaler Podolski også for hundeeiere som ikke drar på kurs.
– Tren kontakt og gjør ting med hunden ute så dere får en god relasjon. Le litt hvis hunden gjør ting som er dumt, og fokuser på å kose deg med hunden din.