De røde knappene i Oslos gater
Lørdag forrige uke var FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner, og i den forbindelse har alliansen Rød Knapp en 16-dagers kampanje.
I år er det 10 år siden alliansen "Rød Knapp - Stopp vold mot kvinner" ble grunnlagt. Alliansen består av flere organisasjoner, og en av dem er Norske Kvinners Sanitetsforening.
Eli Beenfeldt er rådgiver for vold-avdelingen hos Sanitetskvinnene, her i Kirkegata 15.
– Vi skriver blant annet felles kronikker, og felles høringssvar. Når man er flere sammen så står man sterkere. Det ligger jo mer slagkraft i et høringssvar som flere organisasjoner stiller seg bak, understreker Beenfeldt.
Setter vold mot kvinner på agendaen
– Vi setter problematikken på agendaen gjennom utdeling av den røde knappen, sier Beenfeldt.
Beenfeldt forteller at dette har vært alliansens mål fra begynnelsen, nemlig å sette vold mot kvinner på den politiske agendaen.
– Vi arrangerer også en årlig konferanse i forbindelse med 25. november, der vi setter fokus på ulik tematikk knyttet til vold mot kvinner, sier Beenfeldt.
Organisasjonene i alliansen
Den norske kirke, Islamsk råd, Krisesentersekretariatet, Reform (Ressurssenter for menn), Norske Kvinners Sanitetsforening, Vake (Kirkelig ressurssenter mot seksuelle overgrep) og JURK (Juridisk rådgivning for kvinner).
JURK sitt arbeid i alliansen
Studentene Selma Jakobsen og Mai Fen Fogelstrand er saksbehandlere i JURK , og de forteller om arbeidet organisasjonen har gjort under den pågående kampanjen.
– Vi arrangerte filmvisning av "Behind the rage" av Deeyah Kahn, etterfulgt av en panelsamtale og intervju med Deeyah Kahn selv, forteller Fogelstrand.
– I tillegg har vi jo hatt utdeling av røde knapper, som er en del av vårt bevisstgjøringsarbeid, legger Jakobsen til.
Videre i år skal de gå gjennom regjeringens opptrappingsplan som fremlegges før jul. Jakobsen forteller at opptrappingsplanen skal ta sikte på samhandling og forbedring av myndighetenes arbeid for å håndtere vold i nære relasjoner.
Ser tydelig behovet i saksbehandlingen sin
– Vi ser tydelig behovet for alliansen i saksbehandlingen vi utfører. Vi møter jo en del kvinner som er voldsutsatte, og det JURK spesifikt kan bidra med da er rettighetsdelen deres. Vi gir rettighetsinformasjon, og kan bistå med søknader og klager på voldserstatning, sier Jakobsen.
– Vi har også rettspolitiske prosjekter som samtykkelov, og vi jobber med bedre rettigheter og regelverk mot seksuell trakassering, legger hun til.
Råd til voldsutsatte kvinner
– Det viktigste er å ta kontakt med noen. For eksempel en venn, fastlegen sin, eller krisesenter, er det første steget for å forlate en voldelig relasjon, sier Jakobsen.
– Bare det å skulle erkjenne at man lever i en voldelig relasjon koster veldig mye for disse kvinnene. Så ja, det å nummer én erkjenne det, og to fortelle det til noen, er det viktigste. Da er man allerede et godt stykke på vei, for da er det alltid hjelp å få, sier Fogelstrand.
Jentene understreker også viktigheten av krisesenter, og det samme gjør Beenfeldt fra Sanitetskvinnene.
– Det er mange som ikke vet at krisesenter også er et lavterskel samtaletilbud, altså at man kan ha gratis uforpliktende samtaler og få rådgivning. Så dette er viktig å spre ordet om, sier Beenfeldt.
Historien bak den røde knappen
– Den røde knappen ble valgt fordi de fire hullene i knappen skal symbolisere fire områder der man fremdeles må jobbe med å "tette hullene". Fargen rødt ble valgt fordi det er kjærlighetens farge, og fordi det signaliserer stopp, sier Beenfeldt.
– De fire områdene er rettigheter, hjelpetilbud, forebygging og forskning, sier hun videre.
Fortsatt mye som gjenstår
Beenfeldt forteller at det har blitt et større fokus på temaet, og at det har kommet en del ny forskning de siste årene. Men at det fortsatt er mye som gjenstår.
– I 2022 kom det blant annet en ny omfangsundersøkelse, gjort av Nasjonalt Kunnskapssenter for vold og traumatisk stress (NKVTS). Der ser de blant annet på forekomsten av alvorlig partnervold mot kvinner, og den er fremdeles høy, poengterer hun.
– Undersøkelsen viste også at forekomsten av voldtekt og seksuell vold var mye høyere enn ved sist undersøkelse, som ble gjort i 2014.
Beenfeldt forteller at NKVTS selv sier at det er vanskelig å vite helt sikkert om det er en reell økning, eller om det skyldes en økning i rapportering fordi det er mer fokus på temaet.
– Men vi tenker at det er grunn til å tro at det kan være en reell økning. En grunn til dette blant unge kan være at kjærestevold virker å ha blitt mer utbredt. Vi i Sanitetskvinnene har hatt ulike prosjekter som viser at grenser rundt seksualitet har blitt mer uklare, og at mange synes det er vanskelig å si nei. Ungdom i dag er også mer eksponert for voldelig pornografi, sier Beenfeldt.
– Det er derfor Rød Knapp er så viktig
– En av ti kvinner har opplevd alvorlig fysisk vold av partner, og en av fem har opplevd voldtekt eller seksuell vold, forteller Selma Jakobsen.
Videre forteller hun at forskning viser at vold i nære relasjoner ikke har gått noe særlig ned siden 1980-tallet, og at hun ble sjokkert da hun leste det.
– Så det er derfor Rød Knapp er en så viktig allianse, og vi ser behovet for å ha en bred faglig allianse med andre organisasjoner som jobber fra andre innfallsvinkler. Sammen jobber vi for avskaffelse av vold mot kvinner, sier hun videre.