Ekspertens råd for et tryggere hjem
Desember er tradisjonelt den måneden i året med flest branner. Her er tips og råd du kan følge for å gjøre ditt hjem tryggere.
Frode Johannesen har lang fartstid i brann- og redningsetaten. Tirsdag holdt han foredrag på Rustad Treffsenter, og her er hans beste råd.
Sjekk utstyret
Å ha kontroll på sikkerhetsutstyret er helt essensielt for et trygt hjem. Røykvarslerene burde, i følge brann- og redningsetaten, måndelig testes. Gir røykvarlseren fra seg korte pip, skal batteriet byttes. Et tommelfingerregel er å bytte batteriet minst én gang i året.
– Vask og støvsug røykvarsleren jevnlig. Støv og fett kan komme i veien for sensorene, opplyser Johannesen
Sjekk også at slokkeutstyret ditt er intakt. Dette kan gjøres ved å snu pulverapparatet opp ned, det skal da lage en sildrene lyd. Gjør dette jevnlig gjennom året for å forhindre at skummet klumper seg i bunn. Ta en titt på datoen på apparatet, det skal byttes hvert tiende år og kontrolleres av fagpersoner hvert femte år
Slokkeutstyr og røykvarslere er pålagt i hjem. Forskrift for brannforebygging kan du lese her
Tips til studentene
- Utleier har selv ansvar for at brannutstyr finnes i leiligheten
- Leietaker har ansvar for vedlikehold og testing
- Ha røykvarsel på soverommet, ikke bare fellesarealet.
- Ikke lad om natten
- Trekk ut støpsler som ikke er i bruk
- Rens filteret i kjøkkenviften
Vær til stedet
I 2020 var hele 412 av hendelsene, som brann- og redningsetaten rykket ut på, grunnet komfyr. Johannesen peker først og fremst på viktigheten av en komfyrvakt i hjemmet, men minst like viktig er det å være til stedet. En annen huskeregel er å alltid bruke timer om du har noe stående på varme.
Vaskemaskiner og tørketromler er store elektriske apparater, og tekniske feil kan forekomme og føre til brann. Det anbefales derfor alltid å være våken og til stedet da disse er på. Den samme huskeregelen gjelder også lading av elektriskutstyr og levende lys.
– Det anbefales på det sterkeste å ikke lade på natten. Dersom man må lade burde laderen ligge i et rom med røkyvarsler og helt langt unna lettpåtente materialer. Personlig ligger telefonen min på flisgulvet, her er også stikkontakten i murveggen, forteller Johannesen.
Videre anfefaler han elektriske stearinlys på det sterkeste over levende lys.
Andre brannfarer
Johannesen trekker frem skjøteledninger som noe man må være ekstra forsiktige med. De skal ikke brukes til elektriske apparater som bruker mer enn 1000W. Har du en gammel skjøteledning burde denne, i likhet med røykvarslevern, byttes ut.
– Sjekk også at sikringsskapet har en lukket dør, vi anbefaler automatsikringer på det sterkeste.
Han anbefaler likevel alle å få det elektriske i huset sjekket en gang i ny og ne av eksperter.
– God forebygging redder liv, poenterer Johannesen avslutningsvis