— Folks bokhyller er sjelens vindu

I 2018 overtok samboerne Espen Munkebye (37) og Angelique Heggheim (35) Sagene bokhandel. Nå er de både eiere og drivere av en felles barndomsdrøm som har gått i oppfyllelse.

Butikkvindu med ulike lapper i farger som staver Sagene bokhandel

Sagene bokhandel ligger i Arendalsgata. Lokalet har alltid vært benyttet til bokhandel, og har vært i drift i over 80 år. 

Espen Munkebye forteller at bydel Sagene er et flott sted å drive en lokal bokhandel. Han roser befolkningen for enormt god lokalstøtte.

— Først og fremst er dette en bydels-bokhandel. Lokalbefolkningen kommer, så kommer ungene til de lokale når de blir litt større. Folk er veldig glad i bydel Sagene. Mange har vokst opp og bodd her hele sitt liv. Så det kommer flere generasjoner med Sagene-folk innom. 

Espen trekker frem og setter bøker på rett plass i bokhyllene
Espen sørger for at bøkene får sin rette plass og oppmerksomhet i hyllene. Foto: Katrine Bjørnsen

Likevel har Munkebye lagt merke til at det kommer en del forskjellige folk. Noen fra Majorstuen, Ullevål Hageby og Tåsen. Kanskje særlig bydeler vest for Sagene, men også fra Grünerløkka. 

— 37 og 20 bussen kjører forbi, så det er enkelt å komme seg til Sagene. Tror det hjelper litt for folk, kontra at de må gå eller sykle for å komme seg hit, sier han.

Fra drøm til virkelighet

Allerede på første date for veldig mange år siden, snakket de to eierne om at de begge bar på en drøm om å drive bokhandel på hver sin kant i barndommen. 

— Jeg kan bare snakke for meg, men jeg har alltid vært glad i å lese bøker. Vet at det gjelder for Angelique også. Moren min tok meg med til bokhandlere, til bibliotek, og hun skapte en glede og spenning rundt det hele. Når vi besøkte byer i utlandet eller Oslo, gikk vi på bokhandlere der. Det var en greie vi gjorde sammen, forteller han med et smil. 

Munkebye forteller at han egentlig hadde lyst til å bli forfatter, men at det naturligvis ikke ble noe av. Videre har han i nesten hele sitt yrkesaktive liv, jobbet i bokhandel. 

— Da den forrige eieren bestemte seg for å gi seg, fikk vi muligheten til å eie vår egen bokhandel, det var virkelig en drøm som gikk i oppfyllelse.

Butikkvinduet sett utenfra der det er fargerike lapper som staver Sagene bokhandel
Man blir møtt med fargerike butikkvinduer i Arendalsgata. Foto: Katrine Bjørnsen

Han legger til at det beste med å jobbe i bokhandel er at man alltid får treffe masse forskjellige mennesker. Ikke minst at det aldri er kjedelig eller ensformig. Han trekker frem at folkene på Sagene er med på å gjøre jobbens hans enda mer trivelig. 

— Det er veldig, veldig god lokalstøtte, og det tror jeg mange av bedriftene i bydelen kjenner på, ikke bare oss. Det er en landsbyfølelse, og folk er opptatte av å ta vare på de små, rare butikkene, kafeene eller restaurantene. Så ja, bydelsstøtten er utrolig bra, sier han.

En av få uavhengige

Sagene bokhandel er en uavhengig bokhandel. Å være uavhengig vil si at man ikke er en del av en kjede og at partene i selskapet eier alt på egenhånd. 

— Hva legger dere i det å være uavhengig? Er det fordeler og ulemper med det?

— Det er det vi vil være og vi får dermed gjøre hva vi vil. Ulempen er kanskje at det er større risiko, og vi har ikke et nettverk av butikker å lene oss på, men jeg synes det er mest positive ting med å være uavhengig. Det gir meg en selvstendighetsfølelse, på godt og vondt.

Det at Sagene bokhandel er helt fri fra en kjede gjør at samboer-paret ikke er så opptatte av å skru opp prisene hele tiden, men heller kunne holde ting på et rimelig nivå. Da har kanskje alle anledning til å handle uansett om det er stort eller smått. 

Oversiktsbildet som viser utvalget i butikken
Det er mulighet for å finne alt fra bøker, til skrivesaker og brettspill i lokalet. Foto: Katrine Bjørnsen

Munkebye forteller at hver eneste avtale de har med forfattere, forlag og alle leverandørene, må de ordne selv. Noe som gir de muligheten til å ta inn de bøkene og tingene de selv måtte ønske i butikken. 

— Vi har ikke spesialisert oss på den og den sjangeren, men det vi selger mest av er det vi brenner for, det som vi leser, og det vi liker. Det er stort sett skjønnlitteratur, både norsk og amerikansk, barn- og ungdomsbøker, sakprosa, dikt og poesi, men også mye engelskspråklig litteratur.

At de er investert i jobben sin, er det ingen tvil om. Med en lidenskap for det de driver med, får de muligheten til å anbefale bøker til hvem som helst som kommer inn døren med god kunnskap. Samtidig får de anledning til å bli godt kjent med kundene sine.

— Folks bokhyller er sjelens vindu. Å se hva slags bøker andre kjøper til seg selv eller andre er interessant. Jeg synes det alltid er litt spennende å se hvilke bøker som rommer bokhyllene når jeg er på besøk hos andre, ler han.

Stamkunder

Familien Wam er noen av de som liker å ta turen til Sagene bokhandel fra tid til en annen. Akkurat nå venter de på farmor som skal møte de i bokhandelen.

— Jeg er veldig glad i å lage ting og synes mange av tingene her er fine. Jeg vil kjøpe de til å pynte med, så det er det beste med å være her. Jeg liker å lese bøker også. Akkurat nå leser jeg Harry Potter, forteller Ebba ivrig (5).  

En far med sine to døtre inne i bokhandelen
Ebba (5) er veldig fornøyd med tingene hun har tenkt til å kjøpe. Her sammen med Pappa Lars og lillesøster Iben (2). Foto: Katrine Bjørnsen

Pappa Lars Wam forteller at han synes det er viktig å støtte mange små butikker, men også hyggelige folk. Han legger til at de var her mye under pandemien i den perioden det var lov til å holde åpent, men at de også benyttet seg av klikk og hent funksjonen som Sagene bokhandel tilbydde via Messenger på Facebook i 2020. Bokhandelen har valgt å fortsette med dette tilbudet etter pandemien. 

Fyller ulike behov

I 2019 fikk Sagene bokhandel prisen for årets bokhandel fra Den Norske Forleggerforening. Hva som nøyaktig var begrunnelsen, vil ikke Munkebye forsøke å sitere, men han trekker frem noe.

— De nevnte blant annet at vi var til stede i lokalmiljøet og at vi betydde masse for mange folk som bor her, og vi har jo lest masse bøker, har mye kunnskap, og da er vi flinke til å formidle litteratur som er viktig i en bokhandel.

En annen grunn til den gjeve prisen er at bokhandelen ikke bare selger bøker, men har mange andre ting i sortimentet som gjør at ikke bare lesende mennesker får oppfylt ønskene sine. 

Prisen som er bevis på at de ble årets bokhandel i 2019
Prisen er utstilt i en av hyllene bak kassen. Foto: Katrine Bjørnsen

— Vi har en del eldre folk som bor i bydel Sagene som også kanskje bare skal ha en limstift eller en kladdebok, det har vi også. Det er fint at vi kan dekke flere behov. Det er viktig, og det gjør at mange setter pris på oss. Samtidig er vi historiske og litt sjarmerende, legger han til, smilende.

Vil bidra til leseglede

— Det sies at yngre ikke leser nok bøker. Jobber dere noe for å fremme lesing?

— Det er kanskje bokhandleres vanskeligste oppgave, det er fremtidig rekruttering som vi sier på en litt tullete måte, men nei, vi er avhengige av at foreldre vil at ungene skal lese og at de tilrettelegger for det. 

Om det er bibliotek eller foreldrenes bokhyller barna låner fra, er ikke så viktig, mener Munkebye.

— Vi leser barne- og ungdomsbøker i håp om å kunne hjelpe en mor eller far som kommer inn og forteller om barnet sitt, og hva de liker. Da har vi forhåpentligvis noen gode tips. 

Hvor mye nedslagsfelt bokhandlerne har er han usikker på, men at de jobber på og håper på det beste her på Sagene, er noe han er fornøyd med. 

— En ting som varmer hjertet mitt, er når foreldre kommer inn med barnet eller ungdommen sin og lar de velge hva de selv vil ha. Da er det litt lav terskel og det gir en frihet til å oppsøke bøkene selv uten at de slipper å bli pålagt eller geleidet inn i dem. 

I et samfunn der man stadig konkurrer mot ting som podkaster, gaming og henging med venner, så gjelder det å få ungdommen til å lese bøker på en komfortabel måte, understreker Munkebye.

Stikkord