Deler ut gratis bind og tamponger

Ansatte på X-ray ungdsomkulturhus har det siste året kunnet dele ut gratis hygieneartikler til ungdommer.

Et skap med bind og tamponger på toalettet på X-Ray ungdomskulturhus.
På X-Ray finnes det skap med tilgjengelige, gratis bind og tamponger på toalettet. Foto: Eiril Nås Høistad

I oktober blir siste pall i pilotprosjektet i bydelen levert til ungdomskulturhuset X-Ray. De ansatte på huset håper prosjektet kan fortsette i 2024. 

– Det er et tilbud som skaper mindre forskjeller, sier Adeel Khan.

– For ungdom som akkurat har begynt å tjene egne penger er det fint å kunne bruke dem på andre ting enn det helt nødvendige. Spesielt nå som alt er så dyrt. 

Adeel er fulltidsansatt på X-Ray, men tilbragte mye tid på huset som ungdom før han begynte å jobbe.

– Vi er her for å gi like muligheter til alle, uavhengig av hvor mye du har eller hvor du kommer fra. Grünerløkka er en bydel med en del lavinntektsfamilier, og det er mye press på ungdom for å passe inn. Har du ikke de rette tinga, kan du bli sett ned på. Da hjelper det å ha de ekstra kronene i måneden, det blir mye penger når man nettopp har begynt å jobbe. 

Adeel Khan og Faroog Farooqi står på kontoret på ungdomskulturhuset X-ray
Adeel Khan og Farooq Faooqi. Foto: Eiril Nås Høistad

Ungdommenes eget initiativ

Forslaget om gratis utdeling kommer fra ungdommene selv. Det ble fremmet av Ungdomsrådet etter at det ble en av fire vinnersaker på Ungdomskonferansen i 2022. Det ble satt av 200.000,- til prøveprosjektet i 2023. På X-Ray er de stotle av ungdommene sine som fremmet forslaget. 

– Vi er jo bare menn her i organisasjonen, så vi tenker kanskje ikke så mye på disse tingene. Men det er jo bare å høre på jentene, de vet hva de trenger, sier Farooq Farooqi.

Han var med og grunnla huset i 1994. De har tenkt nøye gjennom hvordan utdelingen av produktene kunne gjøres. 

På kontoret på X-Ray henger et medisinskap med diverse hygieneartikler og førstehjelp.
På kontoret henger et annet skap med litt ekstra innhold. Her må ungdommene spørre for å få tilgang. Foto: Eiril Nås Høistad

– Vi vurderte å bare dele ut noen kartonger, men da mister vi muligheten til å holde den jevne kontakten med dem som kommer innom. Det var sånn vi kom opp med skapene våre, forteller Adeel.

De har fått montert opp flere skap på huset, der de legger forskjellige ting ungdommene kan ha bruk for. Et skap har ungdommene fri tilgang på, det henger på jentedoen og er fullt av bind og tamponger. Et annet sted finnes en skuff med alt fra bandasjer til tigerbalsam til gnagsårplaster.

– Vi har mange dansere på huset. Det handler om å ligge litt i forkant, så det blir lett å spørre om ting. Og noen ganger om å ligge så godt i forkant at de ikke trenger å spørre en gang. At vi fikk utdelt disse produktene gjorde at vi fikk et godt påskudd til å få satt opp sånne skap. Det skaper tillit, fordi vi viser tillit. 

 

Adeel viser frem skuffen på kontoret sitt fylt med førstehjelpsartikler, kjærlighet på pinne, covid-tester, gnagsårplaster og tamponger.
I skuffen på Adeels kontor finnes alt fra kjærlighet på pinne til førstehjelp til tamponger. Foto: Eiril Nås Høistad

Mer dialog, mindre stigma

Både ungdomsklubber, helsestasjonen og barne-, ungdoms- og videregående skoler har deltatt i prosjektet.

De rapporterer om flere samtaler og mindre tabu rundt menstruasjon, lavere terskel for å ta kontakt med helsestasjonen og mer innsikt i menstruasjonssyklus og eventuelle helsemessige utfordringer som kan følge med. Ungdommene selv forteller at de setter pris på tilbudet og at det kjennes ut som en direkte prioritering av jenters helse. 

Farooq og Adeel sier også at et påskudd som dette får ungdommene til å ta mer kontakt med de tilgjengelige voksne, og at de får mer tillit av å kunne hjelpe med denne typen tiltak. Og da blir det tryggere for ungdommene å ta kontakt om andre ting.

– Det handler om tilgjengelighet på ungdommenes premisser. Noen vil snakke, andre vil ikke. Når vi kan møte dem der de er, før ting blir et problem, bygger vi tillit. Da kan vi hjelpe. 

Hva nå?

Joakim Fuglerud Jensen, seksjonssjef for barne- og ungdomstjenester, forteller over mail at de ønsker å videreføre prosjektet om det blir satt av midler til det.

En eventuell videreføring av prosjektet vil ligne årets pilotprosjekt og må prioriteres inn i bydelens økonomiske ramme. Da hjelper det nok at deltakerne i prosjektet har fått mer enn nok produkter, og at de fremover vil kunne klare seg med mye mindre.

– Hele lageret er fullt av bind og tamponger, ler Farooq.