Gøy med garn: Strikkeklubb 20 år
"Gøy med garn" møtes annen hver tirsdag på Oppsal samfunnshus. Her utveksles det inspirasjon på tvers av alder og tradisjoner.
Ulike tradisjoner innen håndarbeid holdes vedlike i syklubben. Her selbuvotter. Foto: Hilde Blakstad
I 20 år har et knippe damer strikket, heklet og sydd i det som har blitt en tradisjonsrik syklubb under Østensjø husflidlag.
Foreningen har nye tema innen håndarbeid på hvert møte. Og holder også faste strikkekurs, for å holde rekrutteringen i gang.
Maibritt Christensen (65) Har vært her annenhver tirsdag siden oppstart.
– Bare to ganger har jeg gått glipp av klubben, en gang da jeg var på sykehus og en annen gang da jeg var i begravelse, forteller hun.
Tilbyr strikkekurs
Maibritt holder strikkekurs for øvet og nybegynner som en del av Gøy med garn tilbudet.
Marte Lise Heiberg (34) hadde en påstartet strikkegenser som hun trengte hjelp til. Hun googlet for å finne et egnet kurs, og endte på kurs her på samfunnshuset i høst.
– Jeg har hatt lyst til å lage noe selv lenge. Genseren kom av dette. Venninnene mine strikker også, men jeg hadde lyst til å dra et sted hvor jeg kunne lære det for meg selv.
Hekling av bestemorruter
Berit Helgeland (77) er kveldens tema-ekspert. Hun har holdt på med såkalte bestemorruter hele livet og skal vise bort teknikken til de som vil lære.
Bestemorruter er små firkanter som en hekler, for så å sy sammen til et større stykke arbeid. Det kan være et teppe eller lignende.
– Jeg kunne strikke og hekle før jeg begynte på skolen, forteller hun. Hun viser oss et bilde av en genser laget av masse små bestemorruter.
Ikke alle er her for å få hjelp til håndarbeidet sitt. Mange møtes bare for å ha selskap eller få inspirasjon mens de holder på med det de har på gang av håndarbeid akkurat nå.
Er her for første gang
Ingunn Eilertsen er førstereis deltaker i Gøy med garn idag.
– Jeg fant dette arrangementet på fb i dag på grunn av bestemorrutene. Jeg har et veskeprosjekt som må bli ferdig, sier hun og viser frem fire allerede ferdige ruter.
Ingunn har sydd bunader til begge døtrene men ingen av dem er like ivrig som henne, bare den ene datteren hekler litt innimellom.
Foreningen har prøvd nye veier for å holde liv i rekrutteringen. I høst satte de opp et eget arrangement med `herre-strikk` men det var dårlig med oppmøte.
– Vi prøver igjen til våren, sier leder Inger Hallan (71) optimistisk.
Tradisjoner påvirkes av EU-skala
Veteranen Maibritt (64) som holder strikkekurs, er litt bekymret for fremtiden, spesielt når det gjelder strikketradisjoner.
Hun forteller at det er spesielt fordi EU har rangert fleecestoff over ull i en skala over mest bærekraftige materialer.
– De som lager reglene kjenner ikke nordiske forhold. Sau gnager ned det de skal i naturen, og en sau gir masse mat og ull flere ganger. Dessuten holder ull lenge! Og avgir ikke mikroplast når det vaskes, forklarer hun.
Lørdag 11. november og søndag 12. november mellom kl. 11 og 16 arrangerer Østensjø Husflidlag julemarked på Oppsal samfunnshus.
Her selges håndarbeid av ymse slag.