Café 1251 kan måtte legge ned. – Barna trenger kontinuitet
Den nyoppstartede kaféen på Barne- og ungdomssenteret på Holmlia (BUSH) vet ikke hvor lenge de har midler til å drive. Rahma Yusuf ønsker mer forutsigbarhet for bydelens fritidstilbud.
– Det er et sted for sosiale møtepunkt mellom alle generasjoner, både eldre og yngre, forteller Rahma Yusuf.
Hun er daglig leder i Barne- og ungdomssenteret på Holmlia (BUSH). I oktober i år var hun med på å åpne Café 1251, en kafé drevet av ungdommer.
– Her kan man dyrke frem nettverk, felles interesser og gode, sosiale relasjoner. Samtidig håper vi at den skal stimulere til kunst, musikk og kreativitet. Vi har mye spennende på lager, sier hun.
Foreløpig har senteret midler til å drive kaféen ut desember.
– BUSH er drevet fra prosjekt til prosjekt. Om noen hadde investert i kaféen, eller hvis vi kunne fått store potter fra byrådet, kunne BUSH ha blitt satsingsområdet siden den har eksistert så lenge, sier hun.
Mer kontinuitet
Den frivillige organsisasjonen er eid av seks lokale borettslag på Åsbråten på Holmlia og har vært drevet siden 1990.
– BUSH er synlig fordi det har eksistert i så mange år. Unge assosierer huset med kunst og talenter, forteller Yusuf.
Hun mener at i en bydel hvor mange tilbud kommer og går, er kontinuitet avgjørende i arbeidet for barn og unge.
– Barn og unge trenger forutsigbarhet. De trenger kontinuitet. Hvorfor ikke bruke erfaringen og den lange tidsfarten til BUSH til gode? Hvis noe skal ha effekt i forebyggende arbeid, så må man være til stede i lengre tid, sier hun.
Avhengig av å bli prioritert
Nå er senteret avhengig av å bli prioritert av byrådet.
– Det er avhengig av at BUSH blir prioritert og tildelt penger. Hvis vi har en god buffer fra bydelens øverste hold, så vil det være lettere å søke om store summer. Den totale økonomien vil ha enorm effekt på hvilke tilbud av aktiviteter vi kan tilby barn og unge, forteller Yusuf.
Samarbeid med bydelen
Hvert år tildeles BUSH et tilskudd fra bydelen. I 2023 var dette tilskuddet på 3 millioner.
– Det ligger en samarbeidsavtale i bunnen mellom bydelen og BUSH som sikrer aktivitet og kontinuitet for disse midlene, forklarer Gry Hagen i en e-post. Hun er enhetsleder for nærmiljø og fritid i Bydel Søndre Nordstrand.
– Når det gjelder igangsettelse av nye tiltak, støttes det med midler bydelen får fra ulike tilskuddsordninger som f.eks fra Bufdir (Barne- og familiedirektoratet) og ulike stiftelser. Disse tildelingene er som regel ettårige. Dette utfordrer langtidsperspektivet, men erfaringene våre er at vi som regel får gode tiltak videreført, sier hun.
Hagen presiserer at bydelen ønsker å fortsette å støtte opp under BUSH sine fritidstilbud.
– Bydelen har tilgodesett BUSH med midler til aktivitet fra noen av disse tilskuddsordningene da de har mange gode tilbud i sin portefølje. Dette vil vi fortsette med, sier hun.