Hockeytilbudet til barna har ikke plass til alle
Barna på Løren skole er heldigere enn de fleste. De får nemlig ha aktivitetsskolen (AKS) på skøyter i Lørenhallen, men ikke alle får plass.
– Dette er den andre sesongen med «Håkkihoder» vi har i Lørenhallen og den tredje sesongen i Grünerhallen.
Det sier Nicklas Hudd fra Vaasa i Finland. Han er stedsansvarlig i Lørenhallen og jobber som sportsleder for barna på Løren skole.
Håkkihoder er et inkluderingsprosjekt som skal nå barn, som ellers ikke ville ha deltatt i organisert idrett.
I tre piloter på Østlandet tester Håkkihoder ut tilbud med gratis skøytetrening til alle barn på 1.-4. trinn i AKS-/SFO-tiden. Nasjonale kartlegginger viser at barn og unge beveger seg for lite. Idrett er en viktig oppvekstarena, men deltakelse er ulik.
Barn med innvandrerbakgrunn og fra lavinntektsfamilier faller utenfor. Noe av det som hindrer deltakelse er kostnader, krav om foreldreinnsats og lite kjennskap til idretten. Derfor er Håkkihoder gratis og i skoletiden.
– Barna liker det veldig godt. Det er så mange som har meldt seg på at vi ikke har plass til alle, sier han
Veldig populært
– I fjor hadde over 100 meldt interesse seks uker før påmeldingen åpnet. Det er førstemann til mølla, så det er trist for de som ikke får plass, sier Hudd.
Prosjektet foregår i Lørenhallen, i Grünerhallen og i Tønsberg. Rundt 160 barn kommer fra Løren skole for å stå på skøyter mandag til torsdag. Denne gangen er det førsteklassingene sin tur.
– Vi har også noen herfra som begynner på hockeylagene til Hasle-Løren. Det er ikke noen aktiv rekruttering, men de vet at tilbudet er der. Barna kjenner jo oss allerede. Det viktigste er at barna får muligheten til å begynne med idrett tidlig, uansett hvilken idrett det er, sier han.
Hudd mener dette er et tilbud hele landet burde hatt tilgang til. Samtidig påpeker han at det er få ishaller i Norge.
– Vi prøver å leke og ha det gøy. Det er det viktigste. Så lærer vi å stå på skøyter, vi lærer å falle og å reise oss opp igjen. Vi leker hauk og due og andre leker med de yngste. Med tredje og fjerde trinn har vi med hockeykøller og pøkk også.
Ikke et mål med flere elever
– Det er veldig bra at plassene blir utnyttet, og at det når alle barn i området.
Det sier prosjektleder for Håkkihoder, Mette Øinæs Habberstad. Selv om hun er glad for at tilbudet er populært, forklarer hun at det ikke er et mål i seg selv å utvide tilbudet.
– Hensikten er å lage et rammeverk for hvordan lokale idrettsforeninger og skoler skal kunne samarbeide. Det er måten vi skal utvide på, ikke gjennom flere plasser. Håkkihoder er et prosjekt som skal gå fram til 2025. Vi vil dokumentere hvordan man får til slike samarbeid og så skal vi presentere forslag til samarbeid og rammeverk for andre, sier hun.
Prosjektet er finansiert med midler fra flere ulike stiftelser. Målet med prosjektet er å finne nye løsninger på systemnivå, slik at flere av barna, som i dag ikke deltar i organisert idrett, blir inkludert.
– For å lykkes tror vi at skole og idrettslag må samarbeide på nye måter, og Håkkihoder er laget for å omgå barrierer som hindrer deltakelse - som økonomi, for få idrettshaller og krav om foreldreinnsats.