Julemarked i Vestre Aker Kirke
Flere i Vestre Aker menighet brenner for å opprettholde et levende fellesskap. Hvert år arrangerer de et julemarked, der inntektene går tilbake til arbeid med barn, ungdom og voksne i menigheten.
Søndag 26.november trekker store og små inn i varmen til kaffe, kaker, lodd og lopper i Vestre Aker menighetshus. Lokalet, som ligger bare et par meter fra kirken, er fylt av folk.
Det er mange frivillige som hjelper til, som går med røde filthjerter på brystet for anledningen. Frivillighet er et satsningsområde for Den Norske Kirke i år.
Før Corona var det over 100 000 frivillige i kirken, men i 2023 er tallet på nærmere 75 000. Frivillighet er en hjørnestein i kirkens arbeid, og derfor har Kirkerådet vedtatt en handlingsplan for 2021-2023. Den inneholder flere punkter som bør følges opp for å øke antallet frivillige.
Lavterskeltilbud som fellesmiddager, kirkekaffe og julemarkeder som dette, fremheves som viktig for et godt fellesskap og rekruttering i menigheten.
Av de frivillige i Vestre Aker Meninghetshus er det to damer som utpeker seg, og som driver arrangementet fremover: Tone Tønsberg (62) og Torill Riborg (73).
– Vi har arvet dette fra foreldrenes tid. Og det skjer hvert år denne helgen, sier Riborg.
De er sterkt tilknyttet menigheten, og leder blant annet Alfa Minigospel sammen i Vestre Aker Kirke.
Tradisjonspreget
Det er Riborg som har planlagt arrangementet, men hun understreker at julemarkedet er nokså tradisjonspreget.
– De siste årene har vi holdt denne lesten, med kafeteria, lodd-bod, og hjemmelagde varer. Både strikket, syltet eller bakt, sier hun med et stort smil.
For barna er det et eget juleverksted, der de på ulike stasjoner kan lage seks ulike julegaver. For de mer voksne er det blant annet et «godbitbord».
– Dette er ting som folk har levert, eller som vi har samlet inn, som folk kan kjøpe. Det er som litt finere lopper, derfor kaller vi det godbitbordet, sier Tønsberg.
Støttes av nærmiljøet
Mange i lokalet håpet på å vinne premier på julemarkedet, og har kjøpt mange lodd.
– Gavene vi lodder ut er fra butikker og firmaer i nærmiljøet, som har gitt det til oss slik at inntektene kan gå til menigheten, sier Tønsberg.
Inntektene fra julemarkedet skal gå til menighetens arbeid med barn, unge og eldre. Tønsberg og Riborg ser på arbeidet som en viktig del av et godt og levende menighetsfellesskap.
– Mye arbeid med barn og ungdom er gjort av frivillige. Men det trengs allikevel noen penger til å kjøpe ting og ordne i stand, og for å holde ting ved like, forteller Riborg.
Det er mange frivillige som hjelper til med det årlige julemarkedet. En av dem er Åse Marit Tveiten, som sitter ved lekebordet.
– Her kan folk kjøpe lodd for å vinne et stort utvalg av leker, sier Tveiten.
Hun har hjulpet til på julemarkedet i mange år, og hennes posisjon ved leke-bordet har Tveiten holdt i over ti år.
I år var også Nils Norman Iversen, tre ganger norgesmester i blomsterdekorasjon, til stede på julemarkedet. Iversen er medeier og daglig leder i Kreativ Flora, og sier han ønsket å gi tilbake til sitt nærmiljø ved å stille opp på søndagen.
Han dekorerte i vaser fra «godbitbordet», mens han samtidig ga tips til hvordan man enkelt og pent kan lage borddekorasjoner til feiringer. Til slutt ble dekorasjonene loddet ut til heldige vinnere.
Siden 2015 har Bakkehaugen, Majorstuen og Vestre Aker kirke vært en del av en samlet menighet.
Den samlede menigheten arrangerer blant annet julekonserter, nærmiljømiddager og ungdomsklubber.