Over 500 plagg fikk nye eiere
Lørdag 4. november arrangerte MDG Nordre Aker nok en gang klesbyttedag i Trikkehallen på Kjelsås etter stor suksess fra tidligere.
— Det beste er at man får gjort noe med klær som kanskje ellers ville blitt kastet. Det er ekstra gøy å se at ting som fortsatt har prislappen på får nytt liv, forteller Else Hvattum.
Hvattum er leder av arrangementet og er med i styret til Miljøpartiet De Grønne.
Klesbyttemarkedet har blitt arrangert hele fire ganger tidligere. Det har blitt holdt både om høsten og våren. For å kunne sikre seg nye plagg må man sørge for å allerede ha innlevert klær på forhånd eller ha med på selve dagen. For hvert innleverte plagg mottar man en byttelapp, og man bruker byttelappene til "å betale" de nye plaggene.
— Det er et nabolagsmøtepunkt og setter fokus på klimapolitikken vi er opptatt av, sier Hvattum.
Hun legger til at særlig kvinner i hennes alder har et forbruk som ikke ligner noe annet, men at det da er viktig å rette fokuset på at alt kan få nytt liv. Ikke minst glede noen andre.
Godt oppmøte
Byttedagen varte fra kl. 12.00 - 14.30 lørdag formiddag. Det var mange som ventet spent på å kunne gå inn i lokalet for å se hvilke skatter de potensielt kunne ta med seg hjem. Noen av deltakerne hadde tatt turen hit for første gang, mens andre hadde vært på alle de forrige.
Det var ikke bare Borghild Aadland og Amalie Duesund som var i ekstase over å finne seg gjenbruksskatter. Etter bare en time inn i arrangementet var flere av stativene nesten tomme.
Flere av de besøkende er bosatt rett ved Trikkehallen i Nordre Aker.
— Jeg føler jo på en måte at det er gratis, sier Kjørstad Berseth. Wold Rosholt sier seg enig.
Jentene forteller at de liker svært godt at det skjer ting lokalt, men også at det er fokus på bærekraft som de mener er viktig i dagens samfunn.
Frivillige som står på
I kafeen var det mulighet for å kjøpe nystekte vafler, kaffe, brus og mineralvann. For tredje året på rad stod Karen Baltzersen og Hanne Kildal for kafedriften.
— Det er et kjempe godt tiltak partiet har satt i gang, forteller Kildal om bytte-eventet.
— Jeg er jo vokst opp og bor i bydelen. Så naturligvis ønsker jeg å hjelpe til der man kan for å skape glede og bygge på det gode fellesskapet, sier Baltzersen.
De begge forteller at de er vandt med dugnad og omtaler seg som "kafegjengen" med stolthet.
Styreleder i Miljøpartiet De Grønne, Tharan Fergus, skryter stort av de frivillige som hjelper til på arrangementet. Hun takker alle som har lyst til å være med å bidra, og for at de gjør det mulig å arrangere igjen og igjen.
Kan jeg, så kan du
Rett på innsiden av lokalet hadde Hege Larsen fått tillatelse til å ha et lite salgshjørnet. Her solgte hun håndlagde toalettmapper til en billig pris. Toalettmappene har hun sydd med gjenbrukstekstiler fra tidligere bytte-events, men også fra andre loppe- og bruktmarkeder.
— Jeg ble så inspirert en gang jeg så på God Morgen Norge. Der var det en dame som snakket om at det å sy er mye enklere enn man tror. Kan jeg, kan du sa hun. Nå har jeg blitt helt hektet, sier Larsen.
Med blikket på klesindustrien
Flere av de involverte i Miljøpartiet De Grønne forteller om viktigheten av å rette oppmerksomheten mot klesindustrien. Styreleder Tharan Fergus forteller at arrangementet oppleves som et lite kinderegg av formål.
— Vi får vært med å skape noe sosialt i nabolaget, men også sette fokus på det grønne skiftet. Vi ble fjerde største partiet i valget i år i bydelen med mange hundre medlemmer, så det er gøy å se at folk er opptatt av miljøet sånn som oss, sier hun.
Mayken Ekstrøm fortalte at hun hadde levert to fulle ikea bagger på fredagen.
— Barna vokser så fort så plutselig passer ikke ting lenger. Det at andre da kan få bruk for det vi ikke trenger og motsatt, gjør meg glad, sier hun.