Kokebok samler Holmlia

De to venninnene har samlet inn oppskrifter fra lokalbefolkningen på Holmlia. Nå lager de kokebok med Oslo Sør-satsing.

Saja og Josefin på Holmlia Senter
Foto

– Det er så mange nasjonaliteter og språk som er samlet på her på Holmlia. Mat er et språk som alle forstår, sier Saja Tawfiq. 

Sammen med venninna Josefin Diomande har de jobbet med å samle oppskrifter fra lokale på Holmlia. Snart kommer samlingen ut i Holmlias egen kokebok. 

– Vi håper at boka kan bidra til at naboer blir bedre kjent med hverandre, sier Josefin Diomande.

– Det er så mange mennesker som vi møter som er så resurssterke, som kan være nyttige for naboene sine, sier Saja. 

Satser på nærmiljøet

Idéen om en kokebok fra Holmlia kom fra nærmiljøsatsingen til Oslo Sør-satsing. 

–  Disse matrettene har vandra rundt hele kloden, og nå har de havnet her på Holmlia, sier Inger Aguilar. Hun er prosjektleder for Oslo Sør-satsing og ansvarlig for kokebokprosjektet. 

Inger Aguiar på Holmlia Kulturkafé
Inger Aguilar er prosjektleder for Oslo Sør-satsing. Foto: Ragnhild Kallestad

–  Blokkene rundt Holmlia Senter har ingen felles uteområder, ingen felles plass hvor de kan være. Dette gjør at man ikke vet hvem sine egne naboer er. Kokeboka er et av stegene for å samle nærmiljøet på Holmlia, forteller Aguilar. 

Sør-satsingen trengte likevel folk til å gjøre arbeidet. Akkurat i tide tok Saja og Josefin kontakt med Aguilar og Sør-satsingen. De ønsket å gjøre noe frivillig arbeid på Holmlia. 

– Josefin og Saja spurte meg: «Er det noe vi kan gjøre i nærmiljøet?». Jeg spurte dem: «Liker dere å lage mat?». Da så de på hverandre og ropte «Ja!"

Siden har de to venninnene vært på let etter oppskrifter med betydning for enkeltmennesker på Holmlia. De har gått fra dør til dør, delt ut flyers i postkasser og på den måten samlet inn oppskrifter fra rundt 15 bidragsytere.

Smaker fra hele verden

De kan røpe oppskrifter fra land som Marokko, Pakistan, Tyrkia, Kenya, Cuba, Norge og flere.

–  Det er fiskeretter, kjøtt, vegetar, supper, desserter, det er te, det er kaker, det er egentlig alt. Vi har tatt imot alle typer oppskrifter, forteller Aguilar. 

Målet er at naboene kan bli kjent med og inspirert av mat fra hverandres hjemland. 

– Mat er et felles språk. Folk viser samme entusiasme når de snakker om "sin egen mat", forteller Saja.

Josefin og Saja på Holmlia senter
Josefin og Saja har jobbet med kokeboka siden februar. Her foran kunstverket på Holmlia senter. Foto: Ragnhild Kallestad

Gode historier fra Holmlia

Josefin og Saja håper at kokeboka kan formidle bidragsyternes sterke historier på en god måte. 

– Mange har en tanke om Holmlia som "ghetto", men når vi har vært inne hos folk, så møter vi jo bare skikkelig fine folk. Gjennom denne kokeboka kan man skjønne at "wow, det er jo naboen min", håper Saja. 

–  Ikke minst at folk utenfra kan se og høre noen andre, positive historier om hvem som bor på Holmlia. Det er jo ikke alltid det er gode historier som kommer ut fra Holmlia, så dette håper vi kan være en god historie, sier Aguilar. 

Lansering på nyåret

Lanseringen skal markeres. Når og hvor er enda uklart.

– Matlagingen er ferdig og nå gjenstår renskriving av oppskrifter, siste intervjuer og design, forteller Saja. 

– Vi håper på lansering tidlig 2024, forteller Aguilar.

Hun forteller at boka først og fremst skal gis ut til de som bor i sameiene på Holmlia, men at hun håper at alle som vil kan få tak i den. 

– Vi vil at boka skal bli en måte å formidle Holmlia på.