Krigen stopper studieturen
Globalt engasjement-linjen ved Rønningen folkehøgskole tiltrekker seg elever ved hjelp av spennende studieturer. I år fikk ikke elevene turen de var lovet.
Journalen har snakket med Rønningen-elevene Sigrid Marie Briseid Rødland (19), Helena Espelid (19) og Melanie Paz Reichel (20). De skulle opprinnelig reise sammen med resten av klassen sin den 28. oktober: Først til flyplassen i Tel Aviv, deretter til basen i Betlehem, for så å besøke Jerusalem og Vestbredden.
Elevene hadde høstferie, da krigen brøt ut etter Hamas sitt angrep på Israel 7. oktober.
De fulgte med på nyhetene fra hver sin kant, og dannet seg tanker om studieturen. Espelid tenkte at turen enten måtte utsettes, eller avlyses. Reichel, som har en slags dobbeltrolle som både andreårselev og stipendiat ved folkehøgskolen, hadde SMS-dialog med læreren sin i dagene som fulgte. Ifølge Reichel, var både hun selv og læreren usikre på hva som skulle skje videre med studieturen.
Den formelle beskjeden fra læreren kom ikke før høstferien var slutt og elevene var samlet i klasserommet.
– Alle skjønte jo at vi ikke kunne reise nå
Reichel hadde gledet seg til å treffe igjen menneskene hun møtte på fjorårets studietur, og til å vise medelevene sine alt hun hadde sett året før.
Om fjorårets studietur til Israel og Palestina, forteller Reichel at det var en tung tur. Det var mange inntrykk, preget av både elendighet og håp. Hun fikk høre mange interessante historier fra palestinerne og israelerne. På slutten av turen satt hun igjen med en følelse av å være privilegert.
Rødland, Espelid og Reichel forteller at alle elevene hadde stor forståelse for at turen ble avlyst. De sier at de først og fremst er triste på vegne av alle som lider under krigen, og ikke på sine egne vegne.
– Det er ikke oss det er synd på, sier Rødland.
– Alle skjønte jo at vi ikke kunne reise nå, forklarer Espelid.
For Espelid var studieturene en viktig grunn til at hun søkte på Globalt engasjement-linjen. Hun hadde hatt veldig lyst til å reise til Sør-Afrika, Israel og Palestina. Nå er hun imidlertid fornøyd med at hun, tross alt, får oppleve to studieturer i løpet av året sitt på folkehøgskolen.
Lørdag 04. november drar nemlig folkehøgskole-linjen til Marokko.
Imponerte over læreren
Kristin Glad, som er lærer for Globalt engasjement ved Rønningen folkehøgskole, sier at hun er lei seg for at hun ikke fikk tatt med skoleklassen på den planlagte turen. Hun forklarer at tidligere elever har opplevd studieturen som en øyeåpner for hva konflikten mellom Israel og Palestina dreier seg om.
– Men sammenliknet med den forferdelige katastrofen, som utspiller seg i Gaza nå, er jo dette et skikkelig i-landsproblem, poengterer Glad.
På tross av tidspress, mener Glad at de har funnet et godt alternativ.
– Det er viktig for oss at studieturen ikke skal handle om kun turisme, men at elevene skal få lære om hvordan andre mennesker lever annerledes enn oss i Norge. Særlig aktuelt er Marokko, på grunn av jordskjelvet som rammet landet den 9. september, informerer Glad.
Rødland, Espelid og Reichel sier at de er veldig fornøyde med hvordan skolen har håndtert situasjonen, og er særlig imponerte over at Glad har mestret å arrangere en alternativ tur, i løpet av så kort tid.
– Vi har utrolig stor respekt for henne, skryter elevene.
– Hvis jeg skulle valgt mellom å reise til Israel og Palestina, eller Marokko, ville jeg valgt Marokko, sier Rødland, som gleder seg til den alternative turen.
Økt engasjement
Både Glad og folkehøgskole-elevene uttrykker at den avlyste studieturen ikke har vært noe hinder for engasjementet rundt konflikten. Snarere tvert imot.
Rødland, Espeland og Reichel har sett at det er flere på skolen som engasjerer seg for Israel-Palestina-konflikten enn tidligere. Nå vil også elever fra andre linjer på folkehøgskolen bli med på demonstrasjoner og lignende. Flere deltar på lørdagsskole med temaer om krigen, og rektor bruker morgensamlingene på å gi oppdateringer om hva som skjer i Midtøsten.
Glad sier at de fortsetter å snakke om Israel-Palestina-spørsmålet, selv om de ikke lengre skal reise dit.