Kulturkaféen gjør det bedre enn noen gang
Nayat Abbour hadde ingen planer om å starte noe for seg selv. Nå er Kulturkaféen hennes blant de mest populære samlingsstedene på Holmlia.
Nayat Abbous flyttet fra Marokko til Holmlia på begynnelsen av 1990-tallet. For fire år siden startet hun Holmlia Kulturkafé, og er i dag medeier sammen med en av sønnene sine.
Abbous er utdannet konditor. I 2019 ble hun spurt om hun kunne være på det som var kalt "Holmlia-initiativet" som handler om å gjøre Holmlia bedre. Da var Abbout fulltidsansatt i butikk.
– Da jeg ble spurt om å være med i initiativet tenkte jeg: Hva kan jeg bidra med? Jeg har null kompetanse og null tid til dette her. De andre ville at jeg gjerne skulle være med fordi jeg kjenner folk. Jeg sa at hvis jeg skulle kjempe for noe, kunne det vært en kafé på Holmlia.
Hun så aldri for seg at hun skulle drive kaféen selv.
– Jeg trodde kanskje jeg skulle hjelpe de andre med råd og tips rundt det å starte opp, og kanskje hjelpe dem med baking. Jeg har aldri vært innstilt på at jeg skulle jobbe med business.
Jobbet døgnet rundt uten lønn
Abbout ble overbevist av resten av Holmlia-initiativet om at hun var kvinnen for oppstarten av kaféen. Idéen til en kafé ble også godt imottat av kommunen, og prosjektet fikk innvilget litt over 700.000 kroner. For at den nye bedriften skulle gå rundt, jobbet Abbous dag og natt de to første årene, uten å ta ut lønn.
– Det er ingenting som heter pause. Ingen kunne ikke ta ut lønn fordi alt gikk tilbake til kafeen. Jeg har jobbet her hver dag hele døgnet i ett år. Heldigvis støttet NAV meg og jeg klarte å beholde boligen min i hvert fall, ler hun.
Abbout mener at gründervirksomhet ikke er for alle.
– Det var tøft. Når jeg var syk hadde jeg ikke tid til å tenke på det. Jeg kunne ikke være sykemeldt. Alt dette må man tåle om man vil drive for seg selv.
– Jeg har fått så mange spørsmål fra mange som har en drøm om å starte for seg selv. Jeg støtter det selvfølgelig, men jeg sier til dem at man må bli tredoblet sterkere enn de er i dag. Jeg kan ikke si til dem at det er lett når jeg vet at det ikke er sant. Jeg sier til dem: "Glem mann, glem barn, glem venninner". Jeg sov her mange netter fordi jeg ikke rakk å dra hjem før jobb neste dag.
I dag er hverdagen annerledes. Kafédriften går bra, hun har kunnet ta ut lønn og har faste ansatte som jobber for seg.
– I dag går jeg hjem og sover og slapper av. Hvis det er krise nå, reiser jeg på en liten ferie og stopper alle bestillinger. Det kunne jeg ikke gjøre før.
Abbous understreker at det ikke hadde gått uten hjelp og støtte fra hennes fem barn. Hennes sønn er i dag fulltidsansatt og eier kaféen sammen med henne.
Bygde ut
Liten plass gjorde at hun ikke kunne jobbe så effektivt som hun ville. I vår stengte kaféen for oppussing. Resultatet ble et enda større kjøkken.
I dag kan kaféen levere produkter til små og store arrangementer over hele byen.
– Stort sett klarer vi å lage alt, sier hun, og forteller blant annet om en bestilling på hundre desserter til i morgen.
En kafé med sjel
Kristina Borge er en av gjestene på kaféen. Hun synes Kulturkaféen har noe spesielt ved seg.
– Jeg synes kaféen er veldig koselig. Hun er veldig snill, hun som driver den. De andre kaféene på Holmlia er koselige også, men denne kaféen har en egen sjel.
Går på kaféen fast
Student Fatima Javed er på kaféen hver fredag.
– Etter at lillebroren min hadde sommerjobb her begynte jeg å gå her fast. De er veldig hyggelige her. De tar imot alle sammen.
– Det beste stedet
I dag kan Abbous innrømme at da hun ble spurt om å delta i Holmlia-initiativet tilbake i 2019, var ikke den første tanken hennes en kafé.
– Prosjektet skulle gjøre Holmlia bedre. Da tenker jeg: kan man gjøre det bedre enn det allerede er? ler hun, og forklarer videre:
– Det er så mye snakk om Holmlia, at det alltid skjer noen problemer her, men aldri noe positivt. Jeg tror det ikke finnes noe bedre sted enn dette her. De menneskene som bor her er sosiale og jeg kjeder meg aldri. Det er fort gjort å få med deg mennesker når du liker å prate. Jeg elsker å skravle. Så det er en veldig viktig egenskap.