Mitt liv! Mitt valg?
Erik Werenskiolds verk møter moderne kunst av Hanne Lydia Opøien Figenschou og Gelawesh Waledkhani i en utstilling som utforsker frihet og ansvar i dagens samfunn.
I utstillingen Mitt liv! Mitt valg? På nasjonalmuseet kan du oppleve tegninger som tematiserer livsvilkår og valgfrihet. Utstillingen er en del av Tegnetriennalen som arrangeres av Tegnerforbundet.
Kunstneren Erik Werenskiolds verk fra romanen Familien på Gilje, skrevet av Jonas Lie, stilles ut sammen med kunst fra Hanne Lydia Opøien Figenschou og Gelawesh Waledkhani. Romanen skildrer unges frihet, eller mangel på frihet, til å velge sin egen framtid.
Utstillingens samtidsrelevans kommer fram gjennom kunstnernes skildring av tematikk som belyser at det som gjelder andre også kan berører en selv. Kunstutstillingen har rot i romanens skildring av objektivisering og kvinners vei til selvstendighet.
Waledkhani
I sitt bidrag portretterer Waledkhani frihetskjempere, aktivisme og kampen for selvstendighet som kurder. En verden der ytringsfrihet, menneskerettigheter og fred ikke er selvsagte verdier. Hun broderer også med sitt eget hår for å skape en kroppslig dimensjon til kunsten.
Falling heroes
Utstillingen til Figenschou er motiver hentet fra kunsthistorie, aktuelle nyheter, sosiale medier, søppelpost-e-poster og byens reklameskilt. Tegningene skal reflektere over valget å velge bort noe. På ett av bildene ser man Putin og Andrew Tate speile hverandre som kongelige på et spillekort.
En viktig ting Møyfrid Tveit, kurator for utstillingen, trekker fram er den ene datteren i romanen, som nekter å la seg gifte bort. Hun konfronterer foreldrene og sier «Meg trår ingen ned!».
Norges Andrew Tate
Tiktok-stjerne Emad Nayab mener feminismen kan gå for langt.
– Likestilling handler om like muligheter og rettigheter, og alle gutta støtter like rettigheter, men det er ikke vits å pirke på absolutt alt. Noen ganger virker det som om det diktes opp problemer, sier han.
Nayab har tidligere sagt til TV2 at han ikke lar kjæresten dra på nattklubb uten han, og at dette er en standard han har satt for seg selv.
– Hvor går grensen mellom å frarøve noen frihet, og stille forventinger?
– Alt kommer an på hva man gjør når man går inn i forholdet. Du må du si hvor grensene dine går, og hvis de går med på det, så frarøver du ikke friheten til noen. Alle har frihet til å gjøre hva de vil, men i et forhold må man ta ansvar for den andre personen, mener Nayab.
– Burde man gifte seg etter hjertet eller etter status?
– Selvfølgelig etter hjertet, man må jo først og fremst være tiltrukket til personen, sier han. Men for å først komme på jobbintervju, må man ha en god CV, sier han.