Får hjelp til å fikse ødelagt utstyr

Denne uken arrangeres Ombruksuka i Oslo. På fredag kunne man blant annet ta med seg ødelagte ting for å få dem fikset. – Det var morsommere å komme hit.

Maria Gjerstad Maseng står med sykkelen sin.
BILDETEKST. Foto: Heine Sandvik Brekke

Denne novemberuken viet Oslo kommune til bærekraftig forbruk og ombruk. Kommunen samarbeider med flere aktører for å lage arrangementer og aktiviterer knyttet til bærekraft, og på fredag ble Gamle Munch på Tøyen fylt med sports- og vintertøy. 

Noen minutter før åpningstid er Maria Gjerstad Maseng (30) på plass med sykkelen sin. Hun forteller at den var ødelagt da hun kjøpte den for en billing penge.

– Jeg tenkte jeg skulle ta den med på en butikk, eller et vanlig verksted. Men da jeg så dette så var det jo morsommere å komme hit og få den fikset, sier Gjerstad. 

Ønsker å øke bevisstheten rundt ombruk

Astrid Johanne Svensson er fagansvarlig for bærekraftig og redusert forbruk i Bymiljøetaten. Hun forteller at de ønsker å øke bevisstheten og interessen for ombruk og reperasjon.

Portrett av Astrid Johanne Svensson.
Astrid Johanne Svensson i Bymiløetaten sier at det flere ganger har vært kø utenfor arrangementene. Foto: Heine Sandvik Brekke

– Det er ikke tilfeldig at vi har det i denne uken, for det er jo Black week. Vi ønsker å ha ombruksuka som en motvekt, sier Svensson. 

Hun legger til at det viktigste for dem er å løfte aktører som Oslos befolknings kan bruke hele året. 

Får sy-hjelp

I lokalet til Gamle Munch kunne de besøkende også få hjelp til å fikse sine egne klær, og man fikk da få opplæring i ulike syteknikker. En av dem som benyttet seg av dette tilbudet var Siv Bergheim Holen (40). 

– Nå sitter jeg på et syverksted. Jeg har tatt med meg en utedress med ødelagt glidelås og noen votter som har gått opp i sømmen. Da slipper jeg å kaste det. Jeg har også med sykkelen min, som de fikser gratis, sier hun.

Siv Bergheim Holen syr et par med votter.
Siv Bergheim Solen (40) får hjelp til å sy vintertøyet til datteren sin. Foto: Heine Sandvik Brekke

Holen forteller at hun nå har lært flere ulike måter å sy på, i tillegg til navnene på ulike sytråder og sømtyper. 

– Hun som jobber her er veldig flink, så hun var opptatt av å vise meg hvordan jeg skulle gjøre det pent. Jeg vet ikke helt om resultatet blir så pent som hun hadde håpet. 

Gode tilbakemeldinger

Blant aktørene på arrangementet var også Den norske turistforeningen (DNT). Rådgiver for DNT ung, Iris Gjerland, forklarer at privatpersoner her kunne levere ting de ikke trenger. Deretter blir det lagt til salgs, sammen med en Vipps-lapp.

Portrett av Iris Gjerland.
Iris Gjerland forklarer at de i flere år har arrangert Grønn fredag som en motvekt til Black friday. Foto: Heine Sandvik Brekke

– Dette er det andre året vi er her på Tøyen på Ombruksuka, og tilbakemeldingene har vært veldig gode, sier Gjerland. 

Hun forteller at DNT også arrangerer opplegg med samme konsept i andre deler av året, men i mindre skala. Gjerland forklarer at konseptet også da går ut på at man kan bytte, gi bort og å selge klærne sine. 

– DNT ung har som mål å være en pågangsdriver for miljø, bærekraft og gjenbruk. Vi ønsker å motvirke det forbruket og overkjøpet som man blir utsatt for i dag, sier Gjerland. 

 

 

 

Stikkord