Så nordlyset for andre gang: – Veldig stas

– Det danset jo over Groruddalen, sier fotografen.

Grønt nordlys over hustakene på Haugenstua i Oslo.
Denne helga var nordlyset synlig over Oslo. Her fra Haugenstua i Oslo.

Denne helga kunne man se nordlys over store deler av Sør-Norge. En av de som benyttet muligheten til å knipse noen blinkskudd av fenomenet er Siv Katrine Larsen.

– Jeg syns det var veldig stas. Det er andre gang i livet jeg ser det, men det er første gang jeg ser det så klart og tydelig. Det danset jo over Groruddalen, forteller hun.

46 år gamle Larsen har bodd på Haugenstua i fem år, men aldri sett nordlyset derfra. Denne gangen var hun forberedt på at det skulle skinne over hovedstaden.

– Jeg har en app som sier ifra når sjansene for å se nordlys er store, i tillegg hadde det vært rapporter om at det var mulig. Så jeg fulgte med og gikk ut da jeg så det, sier hun.

– ​Helt opp til sola

Senioringeniør ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO, Terje Fredvik, forklarer hvorfor nordlyset av og til viser seg fram i Sør-Norge.

 – ​Det er helt opp til sola, for den er årsaken til at nordlyset oppstår. Sola sender hele tiden ut en strøm av partikler, og når den treffer jorda, kan det komme Nordlys, men som oftest langt nord i landet, sier Fredvik.

Han forklarer at nordlyset ses i sør når aktiviteten på sola er på sitt sterkeste.

 – Det som skjedde senest nå i helga, er at det var store eksplosjoner på sola og da blir det sendt voldsomme mengde partikler. Hvis jorda tilfeldigvis er der skyen med partikler og magnetfelter fra sola treffer, får man et ekstra kraftig nordlys, forklarer han.

– Så det er helt tilfeldig når det oppstår nordlys i Sør-Norge?

– Det er tilfeldig i den forstand at det avhenger av hva sola gjør og hvor mange partikler den sender ut og hvordan magnetfeltene som sendes ut ser ut, svarer Fredvik.

Værgudene skuffer

En annen vesentlig faktor som må være på plass for at nordlyset skal kunne ses, er været. Vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Espen Biseth Granan, forteller at skydekket skal være skiftende en stund fremover.

– Så ordentlig skyfritt, som man kanskje skulle ønske seg, blir det nok ikke. Det er størst muligheter for at det letter opp i kveld og i morgen tidlig, men skydekket er litt vanskelig å forutse, sier Granan om værutsiktene for Oslo-området.

Stikkord