Scratch: Fra idé til scene
Denne høsten har TekstLab omgjort Gamle Munch til et felles kunst-og kulturhus. Scratch forestillingene, som arrangeres en gang i måneden, er en work in progress scene for unge som har en idé de vil utvikle.
Scratch-konseptet, som startet for omtrent 10 år siden, har vist seg å være en mulighet for ungdommen til å utforske, prøve ut ideer, og møte likesinnede. Nå har TekstLab sammen med aktører fra nabolaget, skapt et kunst- og kulturhus på Gamle Munch fra 25.oktober til 17.desember.
Ordet «scratch» kommer fra engelsk og betyr helt på begynnelsen, noe som gjenspeiler det å jobbe fra bunnen av. Kunstnerisk og daglig leder i TekstLab, Shanti Brahmachari, forklarer at det ikke handler om å levere et ferdig produkt, men å skape et utgangspunkt for videre utforskning og utvikling.
– Det på scratch har vært helt fantastisk, i den forstand at det gir barn og ungdom en mulighet til å uttrykke seg på sine egne premisser. Ideen er at prosessen står sentralt, sier Brahmachari
Sara Miccaela dukket for første gang opp på scratch, og fikk utforske det å stå på en scene. I det siste har hun satset mer og mer på kunsten, og hun har planer om å søke seg inn på kunsthøgskolen.
– Gjennom oppveksten var jeg veldig rolig og stille, så jeg var aldri noe flink til å snakke om følelsene mine. Kunsten var den måten jeg kunne uttrykke meg selv på, forteller Sara.
Det har blitt et fristed for unge kunstnere, et sted hvor de kan uttrykke seg på egne betingelser. I tillegg har det vært en inngangsport til andre muligheter.
– TekstLab har ikke bare vært et lavterskeltilbud, men også en vei inn i talentprogrammet vårt. Der kan man jobbe i prøverom over lengre tid, sier Brahmachari.