Setter Holmlia på det kulturelle kartet

Gjennom kulturfestivaler vil Holmlia kirke gi området et aktivt nærmiljø og vise den kulturelle siden til Oslo syd.

store bokstaver i et vindu hvor det står PULS
Pulsfestivalen er et viktig arrangement for Holmlia kirke og nærmiljøet.

Årets Pulsfestival ble avsluttet allehelgensdag. I løpet av oktober og starten av november har Holmlia kirke tilbudt kulturelle arrangementer for nærmiljøet som skal kunne måle seg med det som kan oppleves i sentrum av byen. Gjennom festivalperioden har kirken vært fylt med lyden av orgel og slampoesi i harmoni, gospelmesse og innføring i byggets historie, samt temakveld for salmebokens tiårsjubileum.  

Pulsfestivalen ønsker et kulturelt tilbud på høyt nivå for nærmiljøet, men også at det utføres av lokale. I år var det 20 arrangementer, alle i medvirkning av noen fra nærmiljøet. Anna Miklashevich er nyinnflyttet på Holmlia, men har allerede etablert seg som klassisk sanger her. Gjennom Pulsfestivalen kunne hun fremføre en kantate av komponisten Johann Sebastian Bach for en fullpakket kirkesal.  

ー Det har vært helt fantastisk. På hver konsert har det vært minst én lokal beboer. Lokale kunstnere kjenner hverandre. Det er et hyggelig miljø, men også et høyt nivå, sier hun.  

ー Kirken er et godt sentrum for kultur. Det bringer folk sammen. Jeg vokste opp russisk ortodoks, men gospelkonserter var kjempegøy, kan hun fortelle. 

Anna Miklashevich er en av de mange lokale aktørene i årets Pulsfestival. Foto: Johannes Øyen

Mer enn bare en kirke

Pulsfestivalen har hatt konserter og arrangementer som fort assosieres med kirken, men også arrangement av mindre sakral art har vært i sentrum for festivalen. Hans Olav Baden er organist for Holmlia kirke og en sentral figur for kirkens kulturelle side. 

ー Selv om det er kirken som arrangerer festivalen, betyr det ikke at det foregår noen form for misjonering. Det er en festival for alle holmlianere. Mange av de besøkende er ikke faste kirkegjengere, sier han, og fortsetter: 

ー Jeg jobber tett på det lokale kulturlivet. Kirkens lokale har et ansvar for å legge til rette for mer enn bare gudstjenester. Pulsfestivalen skal være et sted hvor man kan få gode opplevelser, enten det er ren musikkopplevelse eller et sted for dialog. 

Hans Olav Baden er stolt holmlianer og kulturarbeider. Foto: Johannes Øyen

På hjemmesiden til Pulsfestivalen er det tydelig at det er noe for enhver smak. Holmlia Love var en kveld der lokale, såkalte holmlianere, delte sine tanker rundt oppveksten i denne delen av Oslo. JazzPuls bød på noe av det nyeste innenfor jazz. En kveld ble menighetssalen til et østlig tehus der poesien til den verdenskjente persiske dikteren Rumi kunne høres på originalspråket.  

ー Pulsfestivalen er unik ved å ha et slikt høyt nivå og kunne tilby en arena for lokale aktører på alle arrangementer. Det at alle er fra Holmlia er et viktig poeng, at Pulsfestivalen har et lokalt avtrykk, forklarer Hans Olav Baden.  

Mye kulturell kapital på Holmlia 

ー Kan Holmlia kirke være med på å bedre inntrykket av bydelen? 

ー Det håper jeg jo. Holmlia Love var en kveld der temaet var “Hva er det ved Holmlia som skaper talenter innenfor både musikk og idrett, til tross for at man blir snakket nedlatende om”, svarer Hans Olav.  

ー Det er mye lokal, kulturell kapital her. Mange talenter å spille på. Vi håper på å skape gode opplevelser, styrke fellesskapet og folks identitet som holmlianer. Det er motivasjon nok for å arrangere lokale festivaler, legger han til.  

Johann Sebastian Bach var å finne på flere steder enn festivalprogrammet. Foto: Johannes Øyen

 

Stikkord