Stadig færre ser på TV

Interessen for lineær-TV har blitt mindre, likevel mener FN at verdens TV-dag burde feires.

Bilde av en TV som er til salg
21. november er verdens TV-dag. Foto: Dunia Zeinalzadeh.

21. november er verdens TV-dag. Forente nasjoner (FN) beskriver dagen som viktig for å feire at TV-en har hatt stor betydning for folks liv.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at gjennomsnittlig 47 prosent av den norske befolkningen ser på lineær-TV i 2022. Dette er en betydelig nedgang fra 1991 hvor gjennomsnittet lå på 81 prosent og 2000 hvor gjennomsnittet lå på 82 prosent.

tabell over medievaner i Norge fra 1991 til 2022
Tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at medievanene til den norske befolkningen har endret seg mye de siste 20 årene. Tabell: SSB.no

Én gang i uken

Usman Hussain har bodd hele livet sitt på Stovner. Han har vokst opp med TV, og det har vært en stor del av hverdagen hans.

Portrett av mann
Usman Hussain (23) mener det er fint at strømmetjenestene kan tilpasses brukerens hverdag. Foto: Privat.

– Jeg pleide å se mye mer på lineær-TV før, men det blir bare mindre og mindre. Kanskje setter jeg på TV-en én gang i uka for å se på nyhetene. Utenom det bruker jeg for det meste strømmetjenester.

For Hussain handler det om å ha kontroll og styre sin egen hverdag. Ved siden av studiene har Hussain en deltidsjobb. TV-en blir viktig for å slappe av. Med strømmetjenester kan Hussain i større grad bestemme underholdningen selv, i sitt eget tempo.

– Da jeg var yngre var det kun lineær-TV. Da var det ofte man skrudde på TV-en og så på det som var, selv om man ikke likte det. Nå har jeg flere valg og kan se på det jeg liker. Strømmetjenester er også viktig for det sosiale livet mitt. I vennekretsen diskuterer vi ofte nye episoder av serier vi alle liker.

Viktig å ha et tilbud for alle

TV-sjef for NRK, Arne Helsingen, understreker at TV-en fortsatt har betydning, men at vanene til brukerne endrer seg. 

Bilde av NRK Marienlyst
NRK mener Verdens TV-dag er viktig, men det viktigste er å markere viktigheten av et mangfoldig tilbud av norske, redaktørstyrte medier. Foto: Lea Girolami Bråthen.

– Stadig flere velger strømming fremfor å se på kringkastet TV. TV-plattformen egner seg spesielt godt for fordypning og lengre formater, skriver Helsingen.

I 2010 hadde TV i Norge akkurat blitt digitalisert, noe som førte til at folk fikk tilgang på veldig mange kanaler. Selv med denne oppsplittelsen forble de norske hovedkanalene størst i Norge. I 2012 ble Netflix og NRK TV lansert på det norske markedet, og publikums seervaner har endret seg mye de siste 10 årene. 

– Vi har i flere år satset på strømmetjenesten NRK TV, som stadig får flere bruker. Samtidig opprettholder vi et kanaltilbud for de som foretrekker det, skriver Helsingen.

Fortsatt viktig å feire 

Siden TV-en ble lagd på 1920-tallet har antall husholdninger med TV-apparater rundt om i verdens steget. Ved å få bilder og videoer rett inn i hjemmet har også bevistgjørelsen av krig, konflikt og sosiale og økonomiske forskjeller blitt større.

FN mener at denne dagen er viktig å feire for å rette oppmerksomhet rundt forandringen TV-en har brakt med seg i samfunnet.

 

Stikkord