Få jenter deltar: - Burde vært bedre markedsført
Brigitte Mondaca holder selvforsvarskurs for jenter på Barne- og ungdomssenteret på Holmlia to ganger i uken, men få møter opp. Mudassar Mehmood (Ap) mener det ikke er nok kunnskap og informasjon om aktivitetene for unge i bydelen.
Brigitte Mondaca er tre ganger verdensmester i brasiliansk jiu-jitsu. Hun holder kurs mandag og onsdag hver uke.
Selvforsvarskurset er gratis, og åpent for jenter i alderen 6-19 år. Mondaca forteller at kurset er satt i gang fordi Holmlia er et sted der mange jenter kan føle seg utenfor miljøet, særlig på skolen. Målet er å fange opp jentene som faller utenfor systemet.
– Her skal de føle seg frie, de trenger ikke å komme i treningstøy. Det er bare jenter her, de kan føle seg komfortable og slippe seg løs, sier hun.
Jentene lærer grunnleggende selvforsvarsteknikk og bevegelighetstrening, og å ta kontroll over egen kropp.
– De lærer hva som skjer hvis man blir angrepet bakfra, hva som skjer hvis noen dytter deg, og hvordan man kan reise seg opp teknisk. Vi har også vært innom kvelning, sier Mondaca.
Vil ha bedre markedsføring
Hun forteller at det har vært omtrent 20 jenter innom siden kurset startet i september. Da Journalen besøkte Barne- og ungdomssenteret, var ingen der.
– Jeg skulle ønske det var bedre markedsføring for kurset, sier Mondaca.
Lavere oppmøte hos jenter
Mudassar Mehmood fra Arbeiderpartiet har nylig blitt valgt som leder for komiteen for oppvekst-, kultur- og fritid i bydel Søndre Nordstrand. Han jobber i tillegg tett på oppvekstfeltet gjennom den frivillige organisasjonen Mortensrud Felleskap.
Mehmood forteller at han opplever at oppmøtet er bra på mange av aktivitetene, men at det er flere gutter enn jenter.
– Det er ikke kultur for at jenter er aktive, og det er kanskje ikke like mange tilbud for dem heller. Man må vise at de er velkommen, og trekke fram fordelene med å møte opp, sier han.
Mehmood er enig med Birgitte Mondaca i at det er for lite markedsføring, og ikke like mye fokus på tilbudene for jenter.
– Det kan trekkes fram i større grad og markedsføres bedre, sier han.
Ikke tilstrekkelig med kunnskap
Han mener det ikke er tilstrekkelig med kunnskap og informasjon om aktivitetene som foregår i bydelen.
– Det er noe vi har jobbet med i Mortensrud Felleskap den siste tiden. Vi er i ferd med å lage en felles kanal der tanken er at tilbudene skal presenteres på en god måte, slik at alle skal vite hva som rører seg i bydelen, sier han.
Viktig at unge har en arena
Mehmood mener det er viktig at unge har arenaer der de kan være etter skoletid, med trygge voksenpersoner til stede.
– Da jeg vokste opp var det få tilbud på kveldstid, men jeg opplever at det har blitt flere nå, og at det har blitt mer fokus på det. For at flere skal benytte seg av tilbudene er det viktig at man skriver mer om det, og trekker fram gevinstene og fordelene, forteller han.
Hvorfor bør ungdommene delta på fritidsaktivitetene?
– Det er viktig for den fysiske og mentale helsen, og så er det en arena der man kan sosialisere og bli kjent med ulike mennesker. Det styrker samholdet, felleskapet, og man får et nettverk, sier Mehmood.