Blir bedre i programmering
Ifølge ny forskning har studenter født etter 2003 et forsprang i programmering.
Programmering ble obligatorisk gjennom den nye læreplanen, Kunnskapsløftet 2020. Studenter med programmering som obligatorisk opplæring, begynte for første gang på høyere utdanning høsten 2023.
Nasjonal Forkunnskapstest i Programmering
UiB leder dette prosjektet. Det skal teste studenters kompetanse i programmering.
Nasjonal Forkunnskap i Programmering er en test som i hovedsak er til for å evaluere studentenes programmeringskompetanse. Resultatene av testen viser at de som har lært programmering på videregående, har hatt et forsprang til de som ikke har det.
Studenter kjenner seg igjen
Høsten 2023 begynte Live Lislerud Vestli på en bachelor i biovitenskap på UiO. Hun er født i 2004, og har hatt programmering som obligatorisk fag på videregående, og nå på studiet. Hun kjenner seg igjen i forskningens resultat.
– Jeg begynte med programmering i 1. klasse på videregående, og selv om det var mye nytt på emnet i biovitenskap, var det mye av språket jeg hadde kjennskap til.
Lislerud Vestli sier videre at mange av lærerne på videregående ikke kunne nok om programmering selv.
– Mitt kull var litt "prøvekaniner" til den nye læreplanen, så jeg håper lærerne får litt bedre opplæring, slik at det blir litt bedre.
Kunne ikke programmering
Nora Risan (20) studerer også biovitenskap på UiO, men hadde ikke den nye læreplanen på videregående. Hun synes det er på tide at programmering er på læreplanen.
– Jeg startet å lære programmering da jeg begynte på studiet. Fra før av visste jeg bare at det dreide seg om koder og tall i et dataprogram.
Videre sier Risan at hun merket at flere på studiet hadde generell kunnskap. Det tok noen uker før de var på samme nivå.
Skal gjøres hvert år
Nasjonal Forkunnskap i Programmering er en test UiB planlegger å utføre for nye studenter årlig.
På programmeringstesten sin nettside skriver de at det er høyst sannsynlig at kompetansen til studentene vil øke de neste årene, og vil derfor overvåke dette.