Mener Norge burde gjøre mer for å hjelpe Palestina
Palestinakomiteens leder, Line Khateeb, mener Norge blant annet bør slutte å selge våpen til Israel.
– Norge har gjentatte ganger bare oversett og ignorert Israels folkerettsbrudd, mener Line Katheeb.
– Vi må holde Israel ansvarlig for brudd på folkeretten. Nå er det jo en helt ekstrem situasjon hvor man virkelig må sette inn hardere virkemidler for å få til en endring, fortsetter hun.
Uttalelsene falt under Klassekampens nyttårsdebatt "Veier til fred" onsdag kveld.
– Vi har aldri satt ned foten
Katheeb sier at i norsk politikk har man gjort for lite for å hjelpe Palestina. Hun mener det finnes et større handlingsrom enn det norske politikere sier at de har.
– Vi kan stoppe å selge våpen til Israel, som Norge nå gjør, og vi kan stoppe å investere i israelske bosettinger, som Norge gjør gjennom oljefondet. Det er ting vi kunne gjort som ikke er en sanksjon i seg selv. Det er bare å forhindre å støtte opp under brudd på internasjonal lov, sier hun.
Andreas Kravik, statssekretær i Utenriksdepartementet, forteller at de prøver å være så tydelige som mulig i sine henvendelser om situasjonen.
– Det vi har gjort og vært konsekvente på, er å være tydelige basert på hva vi sier, hvordan vi stemmer i ulike organer, hvilke aktører vi snakker med, og at vi gir godt med humanitære bidrag, sier Kravik som noen eksempler.
Han mener det viktigste man trenger nå, er en våpenhvile.
– Vi trenger en våpenhvile nå. Vi trenger å få inn humanitære hjelpemidler, og så trenger vi å få dette over i en helt annen prosess, på vei mot en tostatsløsning, legger han til.
Kan ikke gå for hardt ut
Mari Skurdal, redaktør i Klassekampen og ordstyrer under debatten, poengterer at Utenriksdepartementet mener de er tydelige og strenge overfor Israel. Samtidig mener de som støtter palestineres sak, at det har blitt gjort for lite.
– Det tror jeg handler om at Norge forsøker å opprettholde en posisjon hvor de alltid kan være i dialog, og da må de ikke gå for hardt ut mot noen parter.
– De kan stemme for våpenhvile, men de setter ikke i gang noen sanksjoner, fordi de vil være i en slags rolle og ivareta muligheten for å ha en rolle, sier Skurdal.