Ny trend: Flere velger vekk alkoholen
Marie Nesse (21) hopper på NoLo-trenden. Nordmenn drikker mindre alkohol. Det viser nye tall fra Vinmonopolet.
Hva er NoLo?
- NoLo-trenden handler om å velge drikke med null alkohol i (No), eller med lav alkoholprosent (Low)
- Trenden begynte i 2015, men den er først de siste årene den har tatt av
Kilde: avogtil.no
I hjertet av Oslo, på Paleet, står Marie Nesse. Hun kikker på flaskene som fyller Vinmonopolets hyller. Hun griper en sort vinflaske med brun etikett.
– Denne har jeg drukket før, den er god, sier hun smilende mens hun studerer etiketten.
Vinflasken er en av flere alkoholfrie alternativer på hylla. Nesse er ikke den eneste som hopper på NoLo-trenden for tiden.
Det gjenspeiles i salgstallene til Vinmonopolet, som viser en markant økning i salg av alkoholfrie drikkevarer.
Salgstallene for alkoholfritt har nemlig økt med 28 prosent i januar. I tillegg har salget av drikkevarer med alkohol gått ned 3 prosent sammenliknet med januar i fjor.
Økende trend
Nesse har vært alkoholfri i nesten en måned og skal fortsette med det frem til midten av april.
– Jeg skal konkurrere i NM i styrkeløft, så jeg gjør det mest for å se om det har noen innvirkning på styrketreningen fremover, forklarer hun.
Jørgen G. Bramness, Professor i rus- og avhengighetsforskning ved UiT - Norges artktiske universitet, forklarer at man ikke kan vite hvor mange som følger trenden, men er likevel tydelig i sin sak:
– Det er klart at det er en økende trend.
Senior kommunikasjonsrådgiver i Vinmonopolet, Kristine Sanne, kan bekrefte påstanden.
– Vi vet ikke hvem som kjøper alkoholfritt, men tilbakemeldingen fra butikkene er at det er veldig mange unge som følger NoLo-trenden i samfunnet, forklarer hun.
Ikke bare et nyttårsforsett
Nordmenn generelt drikker mindre i januar, da dette er den store måneden for nyttårsforsett og mange velger en såkalt hvit måned.
Tall fra i fjor viste at Vinmonopolet solgte over 450.000 liter mer vin i februar, sammenlignet med januar. Likevel er det mye som tyder på at flere gjør som Nesse, og har hvite perioder i flere måneder enn januar.
Nesse forklarer at hun tidligere pleide å drikke hver helg.
– Men, da jeg flyttet til Oslo begynte jeg å drikke mindre. Jeg kan telle på én hånd hvor mange ganger jeg var ute på byen i høst, sier hun.
– Vi vet fra forskningen på dette at en stor andel av de som tar en hvit måned får et mer reflektert forhold til eget alkoholinntak, forklarer Kristoffer Høiland, psykologspesialist ved rus- og avhengighetspoliklinikken ved SiV.
Han forklarer at de fleste som har gjennomført en hvit periode, drikker mindre de neste seks månedene. Det er altså få som velger å kompansere for den hvite måneden ved å drikke mer i etterkant.
Nesse kan kjenne seg igjen i dette.
– Mitt mål er relatert til trening, så når man ser hvor bra kroppen responderer på treningen blir det en motivasjon til å fortsette. Jeg har uansett ikke drukket så mye i høst, så jeg har et mye sunnere forhold til alkohol nå enn før, forklarer hun.
Nesse er likevel ikke ferdig med alkohol for alltid.
– Altså, jeg er jo ikke vanskelig å be når folk spør om jeg vil bli med på fest, ler hun lurt.
Edru på fest
Dagens treningsøkt er allerede gjennomført, når Nesse sitter på kafeen i annen etasje på Paleet. Den sorte kaffen skvulper over kanten på koppen idet hun skal ta seg sin første slurk.
Nesse synes ikke det er særlig vanskelig å holde seg unna alkoholen. For henne handler det mye om at hun omgås andre som ikke drikker. Hun studerer i tillegg ved Norges Idrettshøyskole, der de fleste er mer enn gjennomsnittet opptatt av trening og kosthold. Hun trekker likevel frem én ting som gjør det særlig enkelt for henne:
– Jeg er sånn som prater med alle uansett, jeg tror ikke så mange legger merke til at jeg er edru da.
Nesse opplever likevel å få kommentarer på at hun ikke drikker.
– Folk har jo sagt til meg at de synes det er "dritkjedelig" å være rundt folk som ikke drikker. Da tenker jeg bare: Er det fordi du gjør så mye dumt når du drikker at du ikke kan stå inne for det?
Nesse sier hun føler hun bidrar mer når hun er edru. Da er hun mer til stede på festen.
Hun kan fortelle at hun har vært på to fester siden hun bestemte seg for å slutte å drikke. Særlig på den ene festen opplevde hun ekstra motstand.
– Vertinnen på festen synes det var så kjedelig at jeg ikke drakk, så på et tidspunkt tok hun den alkoholfrie ølen ut av hånden min og prøvde bokstavelig talt å dytte en seltzer ned i halsen på meg. Jeg er heldigvis så sterk at jeg bare kunne dytte hånden vekk, ler hun.
UiT-professoren trekker frem at NoLo gir en sosial aksept for å la være å drikke alkohol.
– Det er en lei uvane vi har at hver gang folk ikke drikker, så spør vi om de er gravide hvis de er kvinner. Du må på en måte unnskylde deg hvis du ikke drikker alkohol. Dette endrer seg kanskje nå, avslutter Bramness.
Flere grunner til å hoppe på trenden
Psykologspesialisten ved rus- og avhengighetspoliklinikken forklarer at man kan oppnå flere helsefordeler ved å stå over alkoholen i en måned.
– Mange vil oppleve at søvnkvaliteten blir noe bedre. Søvn er viktig og påvirker konsentrasjon, humør og følelse av overskudd i livet. Mange som har et jevnlig høyt inntak av alkohol vil også oppleve mindre nedstemthet og mindre angst, uro og rastløshet, sier Høiland.
Nesse forteller at hun føler hun sover bedre, men også at hun har opplevd fordeler innenfor treningen.
– Jeg har fått ny trener som sier jeg har respondert bra på den treningen jeg har kjørt nå. Jeg har hørt at å drikke alkohol ikke skal ha innvirkning på styrketrening, men det påvirker meg likevel negativt med tanke på dårlig søvn, lengre restitusjonstid og flere kalorier, sier Nesse.
Høiland forklarer at helsemessige årsaker er én av grunnene til at mange velger å hoppe på trenden, men peker også på andre mulige grunner.
– Det er mye kalorier i alkohol og en del bruker det nok som et ledd for å gå ned i vekt. Andre er nok mer bekymret for sin egen alkoholbruk, og er redd for at de er i ferd med å utvikle, eller har utviklet, et overforbruk.
– Til sist har vi nok en gruppe som liker utfordringen, og tar det mer som en konkurranse med seg selv eller andre, avslutter Høiland.