Festgudstjeneste på samenes nasjonaldag
Oslo domkirke inviterte til festgudstjeneste for å markere samenes nasjonaldag tirsdag 6. februar.
Det samiske flagget pryder alteret denne dagen. Flere kirkegjengere har kledd seg i finstasen, og det er 31. gang det holdes festgudstjeneste på samenes nasjonaldag i Oslo domkirke.
Preken ble holdt av Oslo-biskop Kari Veiteberg. Under gudstjenesten ble salmer, bønn og tekstopplesninger holdt på de største samiske språkene. Artist Elina Ijäs var til stede for å synge.
– Så fin stemning, mange folk. Det føles godt å feire samefolkets dag, sier Ijäs etter gudstjenesten.
Ijäs har selv fullt program for dagen, og forteller at hun allerede har vært og sunget på NRK, før hun kom til Oslo domkirke for å synge i festgudstjenesten.
– Det var veldig fint at det var på sørsamisk og nordsamisk, at alt var skrevet på de tre samiske språkene, og at de også fortalte hvorfor vi feirer i dag. Man glemmer jo kanskje at ikke alle vet, sier Ijäs om gudstjenesten.
Historiske linjer
Under dagens festgudstjeneste ble blant annet Elsa Laula Renberg trukket frem. Renberg sto i spissen for arrangeringen av det første samiske landsmøtet, som ble holdt i Metodistkirken i Trondheim i 1917.
Samenes nasjonaldag blir feiret til minne om nettopp dette landsmøtet.
Oslo-biskop Kari Veiteberg sier at Oslo domkirke holder festgudstjeneste på samenes nasjonaldag for å løfte og gi verdi til det samiske.
– Det er mange av oss i kirken som er samer og har samiske røtter, og det er viktig å anerkjenne at det samiske også er en del av det å bo og være menneske i Norge, sier Veiteberg.
Hun forteller at det har vært viktig å få frem hva nytt som har skjedd siden fjorårets festgudstjeneste, blant annet funnene fra sannhets- og forsoningskommisjonen, som gransket fornorskningspolitikk og urett ovenfor samer, kvener og norskfinner.
– Å løfte opp som nasjonaldag, er å se i øynene hele den fornorskningspolitikken som har vært ført, avslutter Veiteberg.