Kafé for å utforske spiritualitet
Norsk Spiritualistisk Trossamfunn tilbyr nytt konsept og håper å trekke inn flere unge.
— Tanken bak spirituell kafé er å ha noen å prate med. Det er ikke alle som har noen å prate med om spiritualisme i hverdagen, forteller Maia Kjønø (53) om det nye konseptet Spirituell kafé.
Tilbudet på Norsk Spiritualistisk Trossamfunn (NST) er gratis og åpent for alle, selv de som ikke er medlem i trossamfunnet.
— Formålet med spirituell kafé er å skape en øvingsarena og å nå ut til flest mulig folk, spesielt folk som kanskje synes det virker skummelt, meddeler Maia, som er prestestudent og skal bli spirituellprest.
Spirituell kafé skal ha forskjellige øvelser, mandagens øvelse er psykometri.
— Hvis man har en gammel gjenstand eller gjenstand man er glad i og som har mye energi, enten om den er arvet eller kjøpt selv. Det man skal er å øve seg på er å kjenne på energien og se hva slags assosiasjoner som dukker opp, forklarer Maia. Hun legger vekt på at de som vil prøve får rommet til det, og ingen skal dømmes.
Flere unge fjes
Lars Rooth (54) har jobbet som healer i litt over ti år og er ikke endel av trossamfunnet. Likevel er han registrert og godkjent healer i det Norske Spiritualistiske Healerforbund.
Lars som er utdannet kroppsorientert psykoterapeut skal allerede neste mandag ha workshop om blokkering i kroppen. Maia håper at det nye konseptet og øvelsene vil dra inn flere unge.
— Her får man muligheten til å møte andre som leter etter det samme som deg, forteller Lars, som har jobbet med unge i villmarks terapi.
Trossamfunnet har sett flere unge fjes i det siste, men Maia håper på at dette vil bli oftere og jevnere.
— Jeg er flink til å lage lasagne, men ikke med ungdom, ler Maia.
Hun håper spirituelle kafé vil treffe og nå yngre som ønsker å utforske trossamfunnet, lære seg teknikker og delta på det åpne konseptet.
Fortsatt stort stigma
— Jeg har alltid følt meg som litt outsider i Norge på grunn av trosretningen min.
Det er mer åpenhet nå om spiritualisme enn før, selv om mener Maia at man ikke trenger å gå flere år tilbake i tid, hvor spiritualister kunne få forskjellige diagnoser fordi ingen anerkjente trosretningen.
Maia meldte seg ut av den norske kirken etter hun fant trosretningen som passet henne. Lars derimot er fortsatt medlem i kirken.
— Jeg mener kirkesamfunnet har blitt mye bedre enn det var for 50 eller nærmere 30 år siden. Mye grunnen til at jeg fortsatt er medlem er fordi jeg vil være med på å bevare kirkebyggene og jeg bruker de som meditasjonssted, sier han.
Maia anerkjenner at det norske spirituelle trossamfunnet har sine retningslinjer på grunn av staten, likevel påpeker Maia valgfrihet og rundhet i trosretningen.
— Jeg tror folk er redd for å bli dømt, det er fortsatt et stort stigma rundt spiritualisme, det har jeg ingen tvil om, avslutter Maia.