Krigsbilder: – De er viktige å se
Sterke bilder fra krigssoner blir stadig tatt, men en del av dem holdes tilbake i de norske mediene. Rami Samandar mener derimot at vi trenger å se mer.
Onsdag kveld holdt OsloMet sammen med Fotografihuset og Preus Museum et seminar om krigsfotografi. Der ble det blant annet en videovisning som videre ble etterfulgt med en panelsamtale.
Under seminaret møtte vi på forskjellige fjes som den palestinske fotografen Tanay Habjouqa, Rami Samandar og Espen Rasmussen.
I en spørreundersøkelse som er blitt gjort ved OsloMet, kom det frem at folk flest er fornøyde med den norske mediedekningen rundt krigen i Gaza.
Scener skaper følelser
Rami Samandar er styremedlem i palestinakomiteen og talsmann for aksjonsgruppa i Palestina. Han mener at norske medier har en lang vei å gå når det kommer til dekningen av krigen.
– Hvilke typer bilder vi viser, vil påvirke hvordan befolkningen vil identifisere seg med lidelsene, sier han.
Han fortsetter med å fortelle om at tall og statistikk ikke vil bidra til følelser, men om vi ser scener ved hjelp av bilder og videoer, vil det bli flere som kan få et bredere blikk på krigen.
Bilderedaktøren hos VG, Espen Rasmussen, mener også at bilder er med på å skape følelser.
– Hadde vi ikke hatt bildene, så tror jeg ikke folk hadde reagert på den måten de gjør, på det som skjer i Gaza nå, sier han.
Den "okkuperte" vesten
Da krigen brøt ut etter angrepet til Hamas den 7. oktober, ble det vanskelig for journalistene å komme seg inn i Gaza. Dette førte blant annet til at det ikke lenger var like lett å dokumentere hendelser som skjedde innenfor grensene.
På Vestbredden pågikk det også masse hendelser.
Den palestinske fotografen Tanay Habjouqa forklarte viktigheten av å kunne få frem historier fra Vestbredden også.
– Historier fra Vestbredden, eller riktigere sagt den okkuperte Vestbredden, var de liksom ikke så interesserte i, sier hun under presentasjonen av sin nye bildeserie.
Hun mener at okkupert palestinsk territorium skal omtales som okkupert når det snakkes om eller skrives om.
Viktigheten av bakkemannskap
Nå som det ikke er tilgang inn til Gaza, blir det vanskeligere for de norske mediene å finne troverdige bilder som kan brukes.
– Vi har jo en lokal journalist i Gaza som jobber for oss, og der er vi heldige. Det er det jo ikke så mange mediehus som har, sier Espen Rasmussen.
Flere journalister har nå blitt drept i Gaza. Dette påvirker også vår tilgang til bilder og dokumentasjon.
Et forslag Samandar kommer med, er at flere av de norske mediehusene kan samarbeide med de lokale palestinske journalistene.
– Jeg synes at de norske mediene kan gjøre en enda bedre jobb, sier han.
Her er noen bilder fra Tanja Habjouqas bildeserie:
Vi advarer om sterke bilder.