Russisk OL-deltakelse møter kritikk
Flere utøvere er kritiske til at IOC har åpnet for russisk deltagelse under nøytralt flagg i OL i år.
Det har lenge vært diskutert om Russland skal få delta i årets OL i Paris. I desember i fjor besluttet Den internasjonale olympiske komité (IOC) at russiske og belarusiske utøvere skulle få delta under nøytralt flagg.
Bryter Oskar Marvik hadde siste mulighet til å kvalifisere seg forrige fredag, men måtte se seg slått av Heiki Nabi fra Estland i kvartfinalen.
Marvik har tidligere vist misnøye overfor IOC sin avgjørelse, og selv om han ikke skal delta i OL, mener han at man burde ta hensyn til hva som er etisk riktig når det kommer til hvem man konkurrerer mot.
– Å stille til OL bør være innenfor ettersom toppidrettsutøvere jobber beinhardt hver dag for å kjempe om drømmene sine. Likevel er ikke idrettsarrangementer alltid kun sport, men dessverre mye politikk, sier Marvik.
Marvik har tidligere vurdert boikott.
Dersom OL hadde vært aktuelt for 28-åringen, ville han stilt seg kritisk til å møte russiske utøvere. Da ville han lagt vekt på hvordan de forholder seg til Putin og om de representerer militæret.
– Å balansere idrett og politikk er utfordrende
Sigmund Loland er professor i idrettsfilosofi, idrett og etikk på Norges Idrettshøgskole.
Å balansere idrett og politikk er utfordrende, fordi idretten består av politisk symbolikk og spenninger.
Landene bruker idretten til å fremme sitt omdømme, ifølge Loland.
– Dersom det er store problemer i et land, kan større arrangementer brukes til å ta vekk oppmerksomheten fra de seriøse problemene, forteller Loland.
I årets OL stiller IOC krav til russiske og belarusiske utøvere.
IOC sine OL-krav for russiske og belarusiske utøvere
- Utøverne stiller som "nøytrale individuelle utøvere".
- Lagsport kvalifiseres ikke.
- Kan ikke støtte krigen.
- Kan ikke ha tilknytning til militærapparat.
- Må oppfylle antidopingskravene.
- Sanksjonene mot Russland og Belarus gjelder under OL i Paris 2024.
Kilde: Den internasjonale olympiske komité
Journalen har tatt kontakt med en rekke utøvere som skal delta i OL til sommeren. De ønsker ikke å gi en kommentar annet enn at det er en vanskelig situasjon å forholde seg til.
Stiller seg kritisk til russisk deltakelse
Jan Ottesen fra Norsk-ukrainsk venneforening forteller at en stor andel russiske utøvere er en del av militæret. Han mener dermed at de er en del av et russisk propaganda- og maktapparat.
– For oss er det like absurd at Russland skal være med i OL, som at Tyskland skulle delta i OL under andre verdenskrig, sier Ottesen.
Norges idrettsforbund (NIF) er også imot russisk deltakelse.
Som øverste organ i norsk idrett har styret bestemt at Norge fortsatt skal delta i OL. På idrettsforbundet sin nettside har idrettspresident Zaineb Al-Samarai uttalt følgende:
– Vi er skuffet over at det nå åpnes opp for nøytrale individuelle utøvere med russisk og belarusisk pass i OL. Norsk idrett fordømmer Russlands aggresjon og invasjonen av Ukraina, sier idrettspresident Zaineb Al-Samarai.
Hun forteller at situasjonen i Ukraina har store konsekvenser for det ukrainske folk og for ukrainsk idrett.
Strenge krav for russiske utøvere
NIFs Utøverkomité
- Representerer interesser og synspunkter til toppidrettsutøvere i Norge.
Kilde: Olympiatoppen
Magnus Nedregotten er leder for utøverkomiteen. Han forteller at kun 30-40 russiske utøvere får delta i årets OL. Vanligvis er det rundt 100.
At så få russiske idrettsutøvere deltar i år er en drastisk nedgang fra sommer-OL i Tokyo i 2021 da 335 russere deltok, ifølge BBC.
– OL er det største man kan oppleve som utøver. Om man er nøytral, må man få mulighet til å delta, mener Nedregotten.
Utøverkomiteen har vært skeptisk til hvordan IOC sjekker nøytraliteten til utøverne fra Russland, men velger å tro at IOC gjør et grundig arbeid.
– IOC sier at de bruker store uavhengige selskaper til å gjøre bakgrunnsjekk av utøverne, sier Nedregotten.
Blandede reaksjoner fra norske utøvere
Utøverne fra Norge har forholdt seg ulikt til situasjonen.
– Noen viser tydelig solidaritet til Ukraina, og ønsker å utestenge Russland. Andre støtter ikke Russland, men mener at utøverne som enkeltindivider skal få være med i OL, sier han.
Journalen har prøvd å ta kontakt med idrettsstyret i NIF for en kommtenar fra deres IOC-representant, men ikke fått svar.
Uenig i IOC sin avgjørelse
Jan Ottesen er helt klar på at IOC har tatt feil avgjørelse.
– I Ukraina har mer enn 500 idrettsanlegg blitt bombet, og mange utøvere blitt drept. Det er helt umulig for Ukraina å forberede seg til OL når deres utøvere enten kjemper ved fronten, ikke kan trene eller har familie som er i fare, sier Ottesen.
Da krigen brøt ut i 2022, valgte flere eliteutøvere å legge idrettsdrømmen på hylla og verve seg til militæret. De siste to årene har innbyggerne i Ukraina sett sine idrettshåp forsvinne én etter én.
Ifølge TV2 er 363 idrettsanlegg ødelagt og 262 idrettsutøvere fra Ukraina drept per april 2023.
– Den gangen Russland blir en fredelig nasjon, er de velkommen til å delta, men nå representerer utøverne en stat som driver krigføring i Europa, mener Ottesen.
– I strid med den olympiske idéen
Det er ikke første gang OL har skapt debatt og uenigheter. Da sommer-OL ble avholdt i Moskva i 1980 valgte over 60 land å boikotte lekene i protest mot sovjetisk invasjon av Afghanistan.
Loland mener det er etisk riktig å utestenge Russland fra OL i år.
– Den olympiske bevegelsen skal bidra til mellommenneskelig forståelse og fred. Å akseptere en stat som fører angrepskrig, er stikk i strid med den olympiske idéen. Jeg forstår godt at en slik nasjon ikke burde delta, sier Loland.
Han sier derimot at russisk deltakelse som nøytral kan diskuteres.
– IOCs beslutning om å la enkeltindivider delta er veldig kontroversiell, mener Loland.