Åpnet dansk grøtsuksess i Norge

Engasjementet var stort blant Oslo-innbyggerne da de fikk gratis mat av det nye tilskuddet på Grünerløkka, Grød.

Kort oppsummert
  • Det danske restaurantkonseptet Grød har åpnet i Oslo.
  • I forbindelse med åpningen ble det delt ut gratis havregrøt.
  • Bedriften har en visjon om å lage mat som er god, men også bra for miljøet.

Mandag morgen 9. september sto hundrevis i kø da den danske restauranten Grød delte ut gratis havregrøt. Arrangementet skjedde i forbindelse med at den første restauranten deres utenfor Danmark har åpnet. Restauranten befinner seg nederst i Markveien på Grünerløkka.

Tre jenter som spiser grøt
Vilde (21), Marie (18) og Vilde (18) likte grøten, og syns det var veldig hyggelig å få gratis kaffe i køen. Foto: Thale Donald Rowe

Dansk suksess

Siden den første restauranten åpnet i 2011, har kjeden spredt seg i København og Århus. Restauranten i Oslo ble den 10. åpningen for konseptet, og altså den første utenfor Danmark.

Restaurantkjeden har også en tilhørende webshop, kjeden har gitt ut bøker, og produktene deres selges på butikker og kiosker i Danmark.

Stifter og direktør, Lasse Skjønning Andersen, forteller at de i flere år har sett etter lokaler til en grøtbar i Oslo. Han forteller videre at Grünerløkka var øverst på ønskelisten, og de har et mål om å åpne restauranter på flere steder i Oslo.

Lasse Skjønning Andersen smiler
Stifter Lasse Skjønning Andersen følte seg "blessed by above" da pøsregnet som var meldt mandag morgen aldri kom til Grünerløkka. Foto: Thale Donald Rowe

En klimabevisst matkjede

Maten vi spiser, har enorm påvirkning på klimaet. Derfor legger kostholdsrådene fra FHI til grunn at det ikke holder å spise mat som er sunt for kroppen, maten må også være bra for miljøet.

Heldigvis henger disse to faktorene ofte sammen. Rent konkret er FHIs anbefalinger å spise mer plantebasert mat, spise mindre kjøtt, og mer korn og andre lokalproduserte råvarer.

Grød vil være et alternativ i denne utviklingen:

– I Norden forbinder vi grøt med et frokostmåltid, men grøt er noe som finnes i alle kulturer, og som er forskjellig overalt i verden. Vår misjon er å redefinere konseptet grøt, og lære folk å elske det. Da kan grøt være en begynnelse på noe som først og fremst er velsmakende, men også bærekraftig. Jeg tror ikke at folk kommer til å endre vanene sine hvis det ikke smaker godt å gjøre det.

Havregrøt med karamellsaus, eplebiter og ristede mandler
Undertegnde glemte å la kameraet spise maten først. Men havregrøten som ble delt ut, var imidlertid fylt med eplebiter, karamellsaus og ristede mandler. Foto: Thale Donald Rowe

Ønskes velkommen

Leder for Byutviklings- og næringskomiteen i Bydel Grünerløkka, Gajaen Chandrasegaram (SV), ønsker Grød velkommen til bydelen.

Han synes at restaurantens satsning på miljø er svært gledelig og i tråd med bydelens mål for en mer bærekraftig utvikling.

– Grünerløkka har en sterk identitet når det gjelder grønn omstilling, og det er viktig at nye bedrifter bidrar til dette. At Grød setter fokus på bærekraftige råvarer og miljøvennlige løsninger, er et godt eksempel på hvordan næringslivet kan være en positiv kraft i denne utviklingen.