Åpnet portene til ett av Norges største byggeprosjekter

Byggeplassen til regjeringskvartalet er normalt stengt av for publikum. Under kulturnatt, viste Statsbygg fram hva som foregår innenfor byggegjerdene.

Bilde av byggeplassen. Bak byggegjerdene er det heisekraner og regjeringskvartalet under oppbygging.
Kort oppsummert

  • Publikum kunne møte opp i Teatergata 1 mellom 18.00 og 21.00 den 13. september. Etter dette stenges portene igjen.
  • På omvisningene fikk man se Picassos "Fiskerne" sin plassering på den nye A-blokken, det kommende parkanlegget og restaureringen av Høyblokka.
  • Omvisningene skjer i forbindelse med kulturnatt. Hanna og Liza deltok på arrangementet og sier at det åpner dører for ting man ikke ser til vanlig.
  • – Arbeidet med regjeringskvartalet er et veldig stort og offentlig prosjekt, da veldig mange av skattekronene går til dette. Derfor er vi glade for å få lov til å være såpass åpne med publikum, forteller kommunikasjonsleder for prosjektet Pål Weiby fra Statsbygg.

    Siden oppbyggingen av det nye regjeringskvartalet startet i 2021, har byggeplassen midt i Oslo sentrum for det meste vært stengt for publikum. Unntakene har vært da det ble åpnet for omvisning i forbindelse med kulturnatt i 2022 og 2023, forteller Weiby. Han påpeker at de tidligere omvisningene har foregått på utsiden av byggegjerdene, og at de i forbindelse med årets kulturnatt skal åpne portene til innsiden av byggeplassen.  

    – Dette er et sikkerhetsprosjekt, noe som gjør det veldig vanskelig for folk som ikke er arbeidere eller har tilknytning til prosjektet å komme på innsiden. Så det at vi nå åpner portene for publikum, må betraktes som en sjelden mulighet, sier han.  

    En gruppe med mennesker er på vei til omvisningen. Man ser bygningene til regjeringskvartalet i bakgrunnen.
    Her er den første gruppen på vei til omvisning innenfor byggegjerdene, ledsaget av representanter fra Statsbygg. Foto: Mia C. Gabrielsen.

    Omvisningene ble holdt utenfor Statsbyggs informasjonssenter i Teatergata 1, den 13. september mellom klokken 18.00 og 21.00. Etter dette ble portene igjen stengt, og det er vanskelig å si når neste mulighet byr seg. 

    – Man vil få se hvordan den nye A-blokken ser ut fra innsiden av byggeplassen, og generelt hvor mye bygningene har reist seg siden sist vi åpnet for publikum.  

    Videre forteller Weiby at Picassos store betongkunstverk “Fiskerne”, er flyttet fra dens tidligere plassering på Y-blokken, og nå tar opp 14 ganger 11 meter av fasaden på den nye A-blokken.

    Det vil også komme en park mellom regjeringskvartalet og Deichmann, som vil komme Oslos befolkning til gode. Dette kom som en mulighet på grunn av senkningen av Hammerborgtunellen på Ring 1, forteller han.  

    – Det blir grønt, åpent og sikkert.  

    Arkitekturmodell av det nye regjeringskvartalet. Viser høyblokka, og parken som ligger nord for regjeringskvartalet.
    Inne på informasjonssenteret er det satt opp en arkitekturmodell av det nye regjeringskvartalet. Her ser man parken som er tenkt å bygges foran høyblokka. Foto: Mia C. Gabrielsen.

    Et prosjekt av interesse

    Hanna Kjellberg-Line (29) og Liza Marchenko (28) var to av de mange menneskene som deltok på omvisningene. De er begge utdannet arkitekter fra NTNU i Trondheim, og har fulgt med på gjenoppbyggingen av regjeringskvartalet i lengre tid. Det var de ikke alene om.   

    – Veldig mange mennesker møtte opp på omvisningen i dag. Vi var nysgjerrige på å se utviklingen til prosjektet, det var jo en mulighet for å få se noe inne på byggeplassen som kanskje ikke blir offentlig tilgjengelig senere, forteller Kjellberg-Line. 

    – Det var også veldig interessant å se tilbakeføringsdelen av prosjektet, og hvordan de har klart å lappe det det hele sammen igjen. Høyblokka så jo veldig original ut, supplerer venninnen. 

    To kvinner i midten av en avsperret vei. På sidene ligger det byggegjerder og sperringer i en kaotisk komposisjon
    Hanna og Lisa har akkurat kommet ut av omvisningen av regjeringskvartalet. Foto: Mia Gabrielsen.

    Siden bomben gikk av utenfor regjeringskvartalet den 22. juli 2011, har prosjektet hatt fokus på å restaurere så mye om mulig av høyblokka. Å forsøke å gjenbruke det man fant av brukelig treverk etter eksplosjonen eller finne samme tretype, var viktig for å kunne bygge opp blokka mest mulig lik som det den var, forteller Statsbygg under omvisningen.

    Venninnene konkluderer med at det var en veldig forventningsfull opplevelse, og at det er bra at Statsbygg og andre aktører rundt om i Oslo arrangerer kulturopplevelser som denne.  

    – Det åpner dører for ting man ikke får se til vanlig.