Her samler de fremtidens gründere
- Når du sier Furuset, er det ikke en gründer eller start-up-selskap det første du tenker på, sier gründer Omar Bashir (46). Han er deltager ved Alnas nye konsept, Alna Gründerhub.
- Alna Gründerhub er lansert. Her gis det gratis kurs og mentorveiledning.
- Prosjektet støtter lokale gründere med ideer.
- Furusetbyen forbedrer oppvekstvilkår og støtter gründerskap.
Bydel Alna er en av Oslos mest folkerike og mangfoldige bydeler. Med sine 50.000 innbyggere og over 140 nasjonaliteter skiller den seg ut fra andre bydeler.
Med nye Alna bydelshus på plass, var det kun et spørsmål om tid før innovative måter å bruke det på dukket opp. Prosjektleder Bishar Ali har allerede satt i gang sin metode.
Mangfoldige entreprenører
Alna Gründerhub er ifølge Ali en arena for folk med ideer. Det er gratis å delta, du får kurs, mentorveiledning og et sted å jobbe.
Tre rom på Alna Bydelshus er satt av til prosjektet. Rommene er utstyrt med moderne smartboard og whiteboard, og kan enkelt fås tilgang til via en app.
Ali mener at ideen er skreddersydd bydelen:
– Inspirasjonshistoriene vi forteller, er fra folk som er født og oppvokst her i Alna. Det som egentlig er overraskende, er at folk i Alna ikke tilhører en bestemt type. Derfor har vi masse forskjellige folk som har drevet med ulike ting, alt fra finans til restaurant. De som blir invitert til våre workshops, er blant annet etablerte gründere som har røtter i Groruddalen.
Groruddalssatsingen
Bydelen opplever levekårsutfordringer og utflytning. Furuset har derfor en plan for fremtiden, Furusetbyen og Groruddalssatsingen. Dette er et samarbeid mellom Oslo kommune og staten, som blant annet har som mål å forbedre oppvekstsvilkårene i området.
Planen er den største økonomiske satsningen på byløft i nyere tid, og tar for seg bydelene Alna, Stovner, Grorud og Bjerke.
Ali mener at vi bør satse på de mange talentene vi har, og ønsker å bidra i byløftet.
– Målet med et slikt prosjekt er å skape en arena for gründere, slik at det skal bli mye lettere for folk å bli gründere. Og så skal vi skape nye innovasjoner og øke gründerånden hos våre innbyggere.
Fornøyd deltager
Journalen fikk møte Omar Bashir, en 46 år gammel mann som er en av 35 deltagere i Alna Gründerhub. Han har gått sammen med en 14 år gammel hobbyfotograf og formet sin virksomhet.
– Langsiktig ønsker vi å ha et medieselskap. Men i første omgang starter vi en podkast som fungerer som en «proof of concept». Her er vi i bydel Alna, uten midler, uten utstyr, uten teknisk personale. Når du sier Furuset, så er det ikke en gründer eller start-up-selskap det første du tenker på, sier 46-åringen.
Av de 35 deltagerne er det flere kvinner enn menn og 40 prosent er under 34 år. Den 18. desember skal alle ideene som har blitt utarbeidet presenteres for flere investorer.