Hun kan bli den yngste til å ta kongepokalen

21 år gamle soussjef Matilde Hagen-Nielsen tilbringer 12 timer på kjøkkenet hver dag for å gjøre seg klar til mesterskapet.

Soussjef Matilda som tilbereder fisk
Kort oppsummert
  • Den 25. og 26. september går finalen for NM i kokkekunst i Trondheim
  • 11 lag skal konkurrere om gull
  • Soussjef Matilde Hagen-Nielsen er årets yngste deltager

Den 25. og 26. september går finalen for norgesmesterskap i kokkekunst av stabelen i Trondheim. Her skal kokker fra hele landet konkurrere om kongepokalen.

Blant disse er Matilde Hagen-Nielsen. Hos Kulinarisk Akademi på Sagene er hun og hennes commis (medhjelper) Marius Helbostad på plass på kjøkkenet.

Til vanlig jobber Matilde hos Kulinarisk Akademi som soussjef (nesteleder på kjøkkenet), men i dag er hun her for å perfeksjonere rettene hun skal servere dommerne under mesterskapet.

Matilde (høyre) og Marius (venstre) begynte med forberedelsene til mesterskapet for ett år siden. Foto: Annika Remåd

Klokken er bare 08.30, men Matilde og Marius har allerede vært på kjøkkenet i to timer. Flittig beveger kokkene seg over gulvet på kryss og tvers.

Alt de gjør, er planlagt ned til hver minste detalj. De skal jobbe på kjøkkenet non-stop de neste 7-8 timene. Fra en høyttaler spilles det livlig musikk, samme musikk man ofte hører på under en treningsøkt. Kanskje ikke så rart, for det er mye som skal gjøres og de blir stadig påminnet fra lagkamerater på sidelinja at tempo må holdes oppe.

Det gjelder å holde tunga rett i munn. Hver minste lille feil kan føre til trekk av poeng.

Ingenting av det de gjør er tilfeldig. Det er som en innlært dans.

Marianne Brun Hanssen, faglært hos Kulinarisk Akademi
Matilde drømmer blant annet om å starte egen restaurant når hun blir eldre. Foto: Annika Remåd

Konkurrerer med landslagskokker

Matilde forteller at hun er spent på konkurransen. Hun er årets yngste deltager, og det er hennes første mesterskap som faglært kokk. Nå konkurrerer hun blant annet mot landslagskokker og tidligere norgesmestere.

Matilde er dyktig, og skulle hun stikke av med seieren blir hun den yngste som har vunnet NM i kokkekunst. Hun synes det er stas å ha kommet helt til finalen, uansett hvordan det går under selve konkurransen.

Soussjefen forteller at hun begynte med de aller første forberedelsene til mesterskapet allerede for ett år siden.

– Og så begynte jeg og Marius å øve inn det praktiske rundt matrettene i april, forteller Matilde.

De har brukt omtrent 11-12 timer på kjøkkenet om dagen for å gjøre seg klare. I morgen har Matilde og Marius sin første fridag på 3 uker.

– Det skal bli godt! smiler Matilde og ser bort på Marius.

Det er hektisk på kjøkkenet. Foto: Annika Remåd

- Setter stor pris på dem

Mesterskapet foregår over to dager. Det er elleve kokker med sine respektive lag som konkurrerer om tittelen som norgesmester i Kokkekunst 2024.

Matilde og teamet hennes konkurrerer dag nummer to. Teamet hennes består av det hun beskriver som kollegaer og gode venner.

– De er dyktige og har erfaring med å konkurrere. Jeg stoler på dem, og vet de ville gått gjennom ild og vann for meg. Også har vi det veldig gøy sammen! Jeg setter stor pris på dem, forteller Matilde.

Det er ikke bare det hardtarbeidende teamet hennes som er med på å gjøre dette mulig for henne, men også alle sponsorer som leverer råvarer.

– Uten dem hadde ikke alt dette vært mulig, legger Matilde til.

Den 21 år gamle soussjefen beskriver matlaging som hennes store lidenskap. Hun forteller at hun har vært interessert i å lage mat helt siden hun var liten jente, og at hun liker det sosiale rundt det.

– Alle har jo et forhold til mat, sier hun.

Matildes tips til unge aspirerende kokker

– Ha et åpent sinn og vær nysgjerrig. Funger litt som en svamp, ta imot alt du kan lære. Og ikke minst: vær din egen person. Putt eget særpreg over maten og ha egne mål og meninger om din vei videre som kokk.