Kreftpasienter finner mestring gjennom kreativ skriving
Edith Thoresen (58) har hjernekreft. Kreativt skrivekurs for kreftpasienter hjelper henne og andre å bearbeide sykdommen.
I høst tilbyr Radiumhospitalet et kreativt skrivekurs for kreftpasienter.
Kurset gir deltakerne et rom for å uttrykke seg uten frykt for kritikk, og hjelper dem å bearbeide følelsene rundt sykdom.
Tilbudet har stor etterspørsel, og deltakerne opplever kurset som en verdifull måte å finne styrke og håndtere hverdagen med kreft.
Denne høsten tilbyr Vardesenteret ved Oslo Universitetssykehus (OUS) i samarbeid med Lærings- og mestringssenteret et kreativt skrivekurs for kreftpasienter. Kurset vil gi pasientene muligheten til å utforske kreativiteten sin og bearbeide vanskelige følelser. Kurset går over seks samlinger med fokus på å skape en trygg og støttende atmosfære for deltakerne.
– Her handler det ikke om å bli forfatter, men å få verktøy til å mestre hverdagen, sier kursholder Guro Skottene.
Skrivekurset ble opprinnelig utviklet som en del av forskningsprosjektet «Kreftoverlevelse på nye måter», hvor Hilde Bondevik og Oddgeir Synnes var kursholdere under forskningsperioden. Siden da har kurset blitt en populær aktivitet for kreftpasientene på Radiumhospitalet, og nå er det Guro Skottene, rådgiver ved Lærings- og mestringssentret, som holder kurset.
– Vi ser at kreft ikke bare påvirker kroppen, men hele mennesket. Det å utrykke seg kreativt kan bidra til å mestre en utfordrende livssituasjon, forteller Skottene.
Kurset er ikke bare en arena for utvikling av skriveegenskaper, men også en unik mulighet til å møte andre pasienter i lignende situasjon som seg selv.
– For mange er det en befrielse å møte andre som vet hvordan det er, uten at sykdommen nødvendigvis er hovedtemaet i samtalene, sier Skottene.
Edith Thoresen (58) er en av høstens kursdeltakere. Hun ble diagnostisert med hjernekreft i fjor høst, og meldte seg på skrivekurset for å finne et kreativt utløp i en krevende tid.
– Det var en umiddelbar gruppefølelse rundt bordet. Selv om vi snakket lite om sykdom, så visste vi alle at vi var syke. Det føltes trygt, og Guro skapte en atmosfære med lave skuldre og bare positive tilbakemeldinger, sier Thoresen.
Edith beskriver kurset som en mulighet til å rydde opp i tanker og følelser. Hun forteller at dette er en prosess som hjelper henne å håndtere både det mentale og emosjonelle rundt sykdommen.
– Når du skal sette ord på tankene dine, må du også rydde opp i dem, sier 58-åringen.
Skrivekurset fokuserer ikke på sykdom, men heller på skriveglede og fellesskap. Gjennom ulike skriveøvelser, som bruk av metaforer og sanselige beskrivelser får deltakerne utforske ulike skriveformer.
Skottene forteller at mange velger å bruke kurset til å skrive om kreft, men deltakerne står fritt til å skrive om hva de vil. Noen ønsker å skrive om noe helt annet for å få en pause fra hverdagen med sykdom.
Kursholderen understreker at kurset handler om å gi deltakerne et rom hvor de kan utrykke seg uten frykt for kritikk.
– Her er det ingen som skal rette feil med rød penn. Det viktigste er at deltakerne får glede av å skrive, og kanskje oppdager nye sider ved seg selv, sier hun.
For mange av deltakerne gir kurset en viktig følelse av mestring. Edith Thoresen har allerede bestemt seg for å fortsette å skrive, også etter kurset er ferdig.
– Jeg har stor tro på at skrivingen vil hjelpe meg å bearbeide sykdommen min, sier hun.
Med stor etterspørsel og ventelister håper Skottene at de kan fortsette å tilby skrivekurset i fremtiden. Hun forteller at de største utfordringene er finansiering.
– Dette tilbudet er noe som virkelig gjør en forskjell i mange kreftpasienters liv, og det er viktig at vi fortsetter å gi dem denne muligheten, avslutter hun.