Nå utvider Líf laga igjen

Høsten gir hager fulle av epler. For ungdommene i Stovnerkonseptet Líf laga betyr det at epleplukke-sesongen for alvor har starta, og i år begir de seg ut på et helt nytt prosjekt.

Frivillige i Líf laga i utsalgsbutikken Syovnerhagen

Frivillige i Líf laga: F.v. Yassin Benbaha, Anne Karima Nordengen og Lojain Al-Jabri. Foto: Maria Høgetveit Jølle. 

Kort oppsummert
  • Epleplukke-sesongen er i gang for Stovnerkonseptet Líf laga
  • Denne sesongen har Líf laga inngått et samarbeid med Romerike fengsel, avdeling Ullersmo 
  • Líf laga har vært med på å endre omtalen rundt Stovner-ungdom, mener flere

Epleplukke-konseptet går ut på å engasjere ungdom gjennom produksjon av eplemost. Det ble startet av ungdomsarbeider Åsmund Gylder i januar 2016.

Da de startet, var fire-fem ungdommer med, i år er det rundt 500. På få år har Gylder, sammen med blant andre Anne Karima Nordengen som er ansvarlig for Stovnerhagen, fått til mye. 

Nytt for sesongen er at Líf laga har inngått et samarbeid med Romerike fengsel avdeling Ullersmo. Ungdommen i Líf laga og de innsatte har plantet epletrær inne på fengselsområdet.

På Facebook skriver Líf laga at de «håper at en av de langvarige effektene av samarbeidet kan være å bygge noen broer ut til et liv etter soning». De skriver også at de ser på dette som et viktig samarbeid som så langt har vært veldig vellykket. 

Kasser med eplemost i butikken Stovnerhagen
Fargerike kasser med den egenproduserte eplemosten til Líf laga som selges i butikken Stovnerhagen. Foto: Maria Høgetveit Jølle.

Mer enn bare en butikk

Stovnerhagen er et annet av de mange prosjektene Líf laga har fått til siden 2016. Stovnerhagen er en utsalgsbutikk for eplemosten Líf laga produserer.

Men for Lojain Al-Jabri (19) og Yassin Benbaha (28) er det også noe mer. De er begge frivillige og understreker at Stovnerhagen er en plass som er åpen for alle.

– Alle er velkomne, det er det som er så kult! sier Yassin Benbaha som kun har vært med i Líf laga en måned, men allerede har kjent på fellesskapsfølelsen i Stovnerhagen.

– Det kommer ungdommer hele tiden og setter seg ned og snakker med oss. Og hvis man ikke føler for å snakke kan man bare være her og kjenne på en slags trygghet, fortsetter Benbaha som sier seg helt enig i at Stovnerhagen er mer enn bare en butikk. 

Frivillige i Líf laga sitter i sofakroken i Stovnerhagen
– I denne sofakroken har vi mange gode samtaler om alt fra religion, til rus, til kjærlighetsorg, sier Anne Karima Nordengen (i midten), som er ansvarlig for Stovnerhagen. Her med Yassin Benbaha (t.v.) og Lojain Al-Jabri (t.h.). Foto: Maria Høgetveit Jølle.

– Hei, dette er Stovner-ungdommen!

Lojain Al-Jabri legger særlig vekt på hvordan Líf laga har vært med på å endre omtalen av bydelen til det bedre ved å få mye positiv oppmerksomhet i media. Hun mener at bydelen ofte blir satt i et dårlig lys, og synes det er bra at de mange prosjektene på Stovner blir lagt merke til. 

Bjarne Asgrimplass er avdelingsleder ved Stovner videregående skole og er enig i at Líf laga har vært veldig gode på å få vist frem Stovner-ungdommen.

– Det er stadig vekk positive nyheter i media der Stovner er involvert, og det trenger vi, sier han da vi møter ham i Kunnskapshagen som er et av prosjektene Líf laga har sammen med Stovner videregående. 

Avdelingslederen utdyper at det er viktig at folk får se at så å si alle ungdommene har et glødende engasjement når de først blir tatt med.

Bjarne Asgrimsplass viser frem Kunnskapshagen som er et av prosjektene mellom Líf laga og Stovner videregående skole. Foto: Maria Høgetveit Jølle.

Drar ungdom med epler

Å skape et miljø for ungdom har alltid vært målet med Líf laga. Anne Karima Nordengen har vært frivilig i Líf laga siden 2017 og mener at for å unngå og havne inn i dårlige miljøer, må ungdommen ha alternativ.

På Stovner har Líf laga vært med på å være nettopp det. 

– Vi har klart å dra med oss så mye ungdom. Selv om det nok er andre miljøer som drar de en helt annen vei, drar vi de inn med epler, av alle ting, sier Nordengen, som synes det er ganske utrolig at de har greid å engasjere så mye ungdom.