Ønsker å farge Alna rosa

Brystkreftforeningen Groruddalen ønsker i anledning Rosa sløyfe-aksjonen å farge Alna rosa. Spørsmålet er bare om de får lov.

Den rosa sløyfen og fargen rosa er viktige symboler for brystkreftforeningen, lokallagsleder Anne-Karin Sogn bærer fargen stolt. 

Kort oppsummert
  • Brystkreftforeningen Groruddalen har søkt om å gå rosa svar i Alna under Rosa sløyfe-aksjonen.
  • Lyset skal være med på å sette søkelys på aksjonen og oppmerksomhet rundt brystkreft.
  • Nå etterlyser foreningen svar fra bydelen.

Årlig får rundt 3.900 kvinner brystkreft i Norge og i 2021 døde det 587 kvinner og 19 menn av sykdommen. Brystkreft er den vanligste kreftformen hos kvinner og er en større dødsårsak for kvinner enn hjerte- og karsykdommer og ulykker, rapporterer Helsedirektoratet.

Brystkreftforeningen arrangerer hvert år en aksjon i oktober, Rosa sløyfe-aksjonen. Denne skal være med på å sette fokus på kreftformen og støtte foreningen. I 2023 fikk foreningen inn 49,6 millioner kroner.

Brystkreftforeningen Groruddalen har ansvar for de fire bydelene Alna, Bjerke, Grorud og Stovner. Foreningen har søkt til alle fire bydelene om å få rosa lys i oktober. To av bydelene har svart og kun én av dem har sagt ja, så langt. Samtidig som Grorud har sagt ja til lysene, har Alna videresendt forespørselen og nå venter foreningen på et endelig svar.

Skal skape interesse

Leder av Brystkreftforeningen Groruddalen, Anne-Karin Sogn, ønsker at de rosa lysene skal være en påminner om aksjonen for folk som ser dem.

- Det er for å få frem fokuset på brystkreft, at vi skal synes og at folk skal ha lyst til å skaffe informasjon. Det er veldig mange berørte som kanskje også er glad for å få den støtten, sier Sogn.

Rosa lys er ikke noe nytt for Brystkreftforeningen, men det har aldri vært gjort i Alna eller noen av de andre bydelene til lokallaget i Groruddalen.

På Grorud skal det være rosa lys på en paviljong ved rutebilstasjonen, ved bruk av lyskastere. Lokallagslederen har gode idéer til hvor de kan sette opp det rosa lyset på Alna.

- Man har jo for eksempel «elvelangs» langs Alna-elva og da har de belysning i mange ulike farger. De kunne brukt det samme oppsettet som «elvelangs» har, foreslår lokallagsleder Sogn.

De rosa lysene skal være en liten del av en større aksjon i oktober måned, foreningen skal blant annet stå på stand og selge rosa sløyfer og hårstrikker.

Venter svar

Leder av Alna bydelsutvalg, Mari Morken, sier at hun selv er usikker på status, men har etterspurt svar.

Brystkreftforeningen har fått svar om at spørsmålet er videresendt til Bymiljøetaten, så nå gjelder det bare å se hva svaret blir fra dem.