Pengeknipen på St. Hanshaugen truer tilbud

Underskuddet i bydel St. Hanshaugen har vokst mye det siste året. Arbeiderpartiet og Høyre er enige om at det må tas tak, men uenige om hvem som har skylda.

Skiltet utenfor Bydel St. Hanshaugen's kontorer i stensberggata 25
  • Bydel St. Hanshaugen vil gå med minst 66 millioner i underskudd i år.
  • Høyre mener at det rødgrønne flertallet driver en uansvarlig økonomisk politikk, og frykter at barne- og ungdomstilbudene i bydelen vil kuttes.
  • Arbeiderpartiet mener de gjør det de kan for å snu situasjonen.

Bydelens underskudd har allerede nådd 66 millioner og 46 stillinger i bydelen skal berøres, ifølge Aftenposten.

Journalen har selv undersøkt den økonomiske utviklingen i bydelen. Fra å ha et overskudd på 24,1 millioner i 2019, har bydelen på bare fem år fått et årlig underskudd på 66 millioner kroner. 

Høyre: – Advart om situasjonen lenge 

Høyres gruppeleder i bydelsutvalget, Vegard Rødseth Tokheim, mener at det rødgrønne flertallet ikke har gjort nok for å unngå underskuddet. Han mener Høyre har kommet med flere forslag for å snu den økonomiske situasjonen, men at disse har blitt nedstemt av flertallet i bydelsutvalget.

– Bydelsutvalgets flertall, har ikke gjort noen tiltak for å unngå underskuddet, sier han.

Vegard Rødseth Tokheim, Gruppeleder for Høyre i St. Hanshaugen bydelsutvalg
Vegard Rødseth Tokheim (H) mener bydelens flertall driver en uansvarlig økonomisk politikk. Foto: Petter Andreas Lona

Gudmund Brede (Ap) er leder i St. Hanshaugen bydelsutvalg. Han forteller på sin side at det rødgrønne flertallet har gjort det de kan for å unngå situasjonen.

– Det Tokheim sier, er ikke sant. Sannheten er at vi gjør det som er nødvendig. Samtidig så skal man ikke gjøre tiltak før det er nødvendig. Nettopp fordi det er en bekymring for at tiltakene vil slå ut på folk, sier Brede. 

En smilende Gudmund Brede bader i sola på Bislett
Gudmund Brede (Ap) mener selv at han tar tak for å snu skuta. Foto: Petter Andreas Lona

Brede mener at det rødgrønne flertallet var i ferd med å snu skuta i 2022, men at flere eksterne faktorer har bidratt til å øke underskuddet. I tillegg mener han at bydelen er mer utsatt for variasjoner i budsjettet ettersom bydelen har et sentrumsansvar.

– Eksempelvis må bydelen ofte ta barnevernsansvar for barn som ikke engang bor i vår bydel, ofte så bor de ikke engang i vårt land. Men siden det er i Oslo sentrum barnevernet møter dem først, så går det på vårt budsjett. I år brukte bydelen rundt 20 millioner kroner ekstra på slike situasjoner, sier Brede.

Videre peker Ap-politikeren på at kostnadene for sosialhjelp har økt i de aller fleste bydeler, men at det går ekstra hardt utover St. Hanshaugen.

– Vår bydel treffes mer og tidligere enn de andre bydelene, og det har med den demografiske sammensetningen i vår bydel å gjøre, sier Brede.

Tokheim avviser dette som unnskyldninger, og mener at Arbeiderpartiet burde ha forberedt seg bedre på vanskelige økonomiske tider.

– Man kan ikke unngå tidene vi er inne i, men man kan forberede seg. Arbeiderpartiet har ikke tatt det ansvaret, mener Tokheim.

Bekymret for konsekvensene

Ungdomshuset  "Huset på Haugen" som ligger i Stensparken.
Ungdomhuset “Huset på haugen” er et samarbeid mellom bydelene St.Hanshaugen og Frogner. Det ble åpnet i 2022 etter mange års politisk krangel. Foto: Petter Andreas Lona 

Tokheim er samtidig bekymret for hvilke konsekvenser de økonomiske problemene kan ha for barn og unge i bydelen. Spesielt er han bekymret for at bydelen fremover må kutte i ikke-lovpålagte tilbud som ungdomshuset "Huset på Haugen", som ligger i toppen av Stensparken.

– Jeg er livredd for at bydelen må kutte i viktige tilbud, som ungdomshuset vi har jobbet hardt for å etablere. Når økonomien ikke er på plass, er det ofte slike ikke-lovpålagte tjenester som ryker først, sier han.

Brede deler bekymringen til Tokheim, og legger til:

– Arbeiderpartiet har vært veldig opptatt av å skjerme de tjenestene vi ser viktigheten av. Vi klarer selv om det er kutt i noen sektorer, å opprettholde tilbudene våre. Vi har heller ikke redusert åpningstidene på ungdomshuset, sier Brede.

Senere i høst vil bydelsdirektørens forslag til budsjett komme, først da vil man få svar på hvilke tilbud i bydelen som eventuelt blir kuttet. Tokheim forventer at Brede og bydelsdirektøren prøver å få økonomien på rett kjøl med budsjettforslaget, og legger til:

– Jeg hadde forventet at Gudmund Brede gjorde mer for å sikre at det økonomiske fundamentet til bydelen var stabilt og trygt. Høyre har advart konsekvent mot at dette underskuddet på sikt ville bety at noen mistet jobben. Nå har vi kommet dit. Jeg er nå livredd for at vi nå må kutte enda mer, eksempelvis i ungdomstilbudene.