— Rask psykisk helsehjelp er en vits

"Bedre skolehelsetjeneste og helsetjenester generelt for ungdom" var en av vinnersakene under Groruds ungdomskonferanse i april. Ungdomsrådet er misfornøyde med hvordan bydelsutvalget har behandlet saken til nå.

Bildet er av nestleder i ungdomsrådet i Grorud, Aurora Vidal Aguilera.

Nestleder av ungdomsrådet i Grorud Aurora Vidal Aguilera har ikke merket forbedring i helsetilbudet for de unge i bydelen.

Kort oppsummert
  • Ungdomsrådet og de unge i bydel Grorud er misfornøyde med helsetilbudet i bydelen.
  • Nestleder av ungdomsrådet forteller at de ikke har fått noe tilbakemelding om saken fra bydelsutvalget.
  • Leder av bydelsutvalget forteller at saken er på rett spor og at de prioriterer barn- og ungdomstilbudet i bydelen.

Ungdommene i Grorud er misfornøyde med lang ventetid og lite tilgjengelighet i helsetilbudet.

— Det er ikke vits å gå til kontoret til helsesøster lenger, for alle vet at hun ikke er her, sier elev fra Groruddalen skole.

Eleven forteller at de heller drar til miljøarbeiderne enn helsesykepleier siden hun «aldri» er til stede på skolen.

— Rask psykisk helsehjelp er en vits, ifølge saksfremlegget fra Grorud ungdomskonferanse 2024.

Bildet er av Groruddalen skole
Groruddalen skole var en av skolene i bydelen som deltok på ungdomskonferansen.

Ingen tilbakemelding fra ledelsen

Nestleder av ungdomsrådet Aurora Vidal Aguilera er ikke fornøyd med hvordan bydelsutvalget har jobbet med saken til nå.

— Vi ønsker at bydelsutvalget gjør en bedre jobb med å informere og involvere oss i ungdomsrådet. Vi er mellomleddet mellom ungdom i Grorud og bydelsutvalget. Hvis de ikke legger opp for god kommunikasjon, hvordan skal vi da nå ut til ungdom og be om deres meninger videre?

Nestlederen forteller at de ikke har fått noen tilbakemelding fra ledelsen siden ungdomskonferansen i april. 

— Bydelsutvalget responderer på det de er mest interessert i selv, og det er som regel ikke ungdom, sier hun.

Bildet er av helsesykepleierkontoret på Groruddalen skole.
Elevene på skolene i Grorud klager på den manglende tilstedeværelsen hos helsesykepleierne.

En fare

Nestlederen mener at helsetilbudene er lite tilgjengelige for de som trenger det. Grorud Helsestasjon for ungdom har åpningstider fra 08.00-15.00 hver hverdag, utenom onsdag der de har oppe til 18.00. Ifølge Aurora blir det dermed vanskelig å oppsøke helsetilbudene utenom skoletid. 

— Det føles ut som at helsesykepleierne ikke er til stede på skolene mer enn en gang i uka, og når det er 450 elever på en skole, er det veldig få som får benyttet seg av skolehelsetjenesten også, forklarer Aguilera.

Hun er selv fra bydelen, men har aldri benyttet seg av helsetilbudet. Hun har heller valgt å ty til de mer sentrale alternativene i Oslo, fordi tilbudene ifølge henne er bedre der.

— Det er kjempedårlig i forhold til hva man trenger. Det er en fare å ikke ha et tilstrekkelig tilbud, siden det er så essensielt å ha en god helsetjeneste, både på skole og generelt, sier Aguilera.

Prosessen er i gang

Leder av bydelsutvalget Anders Røberg-Larsen forklarer at bydelsutvalget er opptatte av ungdommenes innspill til ledelsen. 

— Det er viktig for bydelen som har ansvar for denne tjenesten, å høre om at det ikke fungerer som det skal, og dermed finne ut av hvordan vi kan gjøre det bedre.

Han forteller videre at saken ble tatt opp på bydelsmøtet i forrige uke, og de venter nå på en redegjort sak fra byadministrasjonen. Ifølge Røberg-Larsen blir saken mest sannsynlig fulgt opp på neste møte i oktober. Her skal ledelsen se nærmere på tilbudene og hvor det bør gjøres grep.

Bildet er av leder for bydelsutvalget i Grorud, Anders Røberg-Larsen.
Leder av bydelsutvalget Anders Røberg-Larsen mener at bydelsutvalget er opptatte av ungdomsmedvirkning.

Tøffe prioriteringer

— Som i alle bydeler er det dårlig økonomi og vanskelig å få endene til å møtes. Det er en kamp om midlene og en evig diskusjon om hvem som skal prioriteres. Samtidig har vi prioritert barne- og ungdomstilbudet, fortsetter Røberg-Larsen.

Han oppfordrer unge i Grorud til å ikke gi opp.

— Denne saken er i et godt spor og jeg vet at bydelsutvalget kommer til å følge den opp tett. Jeg kan ikke si hva som kommer, men vi skal forsikre oss om at vi har et godt tilbud som skal nå ut til de ungdommene som trenger det.