- Verdens beste hobby!

Rekordmange nordmenn har blitt innlagt med soppforgiftning, men engasjerte soppsankere stiller opp for å holde miljøet trygt.

Hvit fluesopp og spiss giftslørsopp, to dødelige sopper.

DØDELIG: Det er livsviktig å identifisere soppen før inntak. 

Kort oppsummert
  • Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening (OOSN) er en frivillig organisasjon for alle soppinteresserte.
  • Soppsanking er en populær aktivitet, men det er livsviktig å ha kunnskap om soppen man plukker.
  • Det finnes mange ressurser for de som vil kontrollere soppen de har plukket, blant annet fysisk kontroll og mobilapp.

De siste ukene har blant annet VG og NRK rapportert en økning i tilfeller av soppforgiftning, etter flere personer har blitt innlagt på Sørlandet sykehus med nyresvikt.

En gruppe som jobber for å unngå flere slike hendelser, er Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening (OOSN).

OOSN er en lokalforening for alle som er interessert i eller nysgjerrige på sopp og nyttevekster i Oslo, Bærum og Asker. De har over 100 arrangementer i året, og et av disse er denne søndagens soppkontroll på Skullerudstua på Østensjø.

Eksamen i sopp

Kjersti Gaupseth er en av flere soppsakkyndige som sjekker soppen som kommer inn til kontroll.

For å bli soppsakkyndig og kunne stille som kontrollør, må man ta kurs og bestå en eksamen der man må kunne gjenkjenne 140 ulike sopparter.

Kjersti Gaupseth, en av flere soppsakkyndige som stiller som kontrollør.
ENGASJERTE MEDLEMMER: Kjersti Gaupseth stiller opp for å hjelpe andre som deler hennes interesse for sopp. Foto: Keisha M. W. Rudstaden

— Vi har kontroll hver søndag i høysesongen, fra 16. august til den første helgen i oktober, informerer hun.

— Alle kan komme, enten de er helt nye sankere eller mer rutinerte og nysgjerrige på et funn.

I tillegg til å gå gjennom andres kurver, stiller OOSN med sin egen utstilling for å vise hvilke sopper som er spiselige — og hvilke som absolutt ikke er det.

På bordet foran soppkontrollørene står en utstilling med mange typer sopp, hver merket med hvor trygge eller giftige de er.
UTSTILLING: På kontroll kan man se eksemplarer av de vanligste soppartene. Foto: Keisha M. W. Rudstaden

Utover fysiske kontroller kan man sende inn bilder av soppen sin i Norges sopp- og nyttevekstforbunds egen app, Digital soppkontroll. Her kan du laste opp bilder og få svar direkte av en soppsakkyndig.

Familien på tur

En av dem som møter opp på denne søndagens kontroll, er Kristoffer. Han har vært på sopptur med familien sin. Hans kone er spansk og hennes familie har sanket sopp til matlaging i årevis.

Etter at svigerforeldrene poengterte hvor mye sopp det er i og rundt Østmarka, har han, kona og datteren begynt å gå på sopptur sammen.

Kristoffer viser kurven med sopp han har plukket og skal få kontrollert.
KORTREIST MAT: Kristoffer og familien lager mat med soppen de plukker. Foto: Keisha M. W. Rudstaden

Han forteller at de sanker sopp oftere og med mer trygghet takket være tiltak som soppkontrollen.

— Tidligere måtte vi noen ganger kaste soppen på grunn av usikkerhet.

— Verdens beste hobby

I tillegg til å stille på soppkontroll, har Gaupseth noen gode tips for de som er nye til soppsanking, eller som er usikre på hvor de skal begynne.

— Kjøp en god soppbok! Ta den med i skogen og bruk tid på å studere soppen, anbefaler hun.

— Lær litt og litt. Begynn med sopper som ikke har forvekslingsarter, altså sopper som er lette å identifisere som spiselige eller giftige. Noen enkle varianter er ribbesopp, rørsopp og piggsopp.

Hun oppfordrer alle til å komme seg på tur i skogen, og å komme til OOSN med alle funn de er nysgjerrige på.

— Dette er verdens beste hobby!